Alexandr Mitrofanov: Generál ostře zkritizoval Putina. Jako nacionalista a antisemita

11. únor 2022

Česká média v končícím týdnu zveřejnila zprávu o otevřeném dopisu Vladimiru Putinovi. Autor, generálplukovník ve výslužbě Leonid Ivašov, který je předsedou Všeruského shromáždění důstojníků, vyzval Putina k rezignaci. Z mnoha reakcí lidí, kteří ruský vývoj nesledují, bylo patrné, že tento dopis pojali jako projev protiputinské opozice. Jenže skutečnost je vrstevnatější.

Osmasedmdesátiletý Leonid Ivašov býval do roku 2002 vysoce postaveným funkcionářem ruské armády, posléze byl propuštěn a hořkost spojená s tímto vývojem je v jeho projevech přítomna dodnes.

Čtěte také

Dopis adresovaný Putinovi sice obsahuje kritiku agresivity současné hlavy státu vůči Ukrajině, ale Ivašovovi jde především o to, aby znovu zdůraznil, proč je Putinův režim podle něj špatný a vede Rusko do záhuby.

Málokdo si všiml, že podobné prohlášení vydalo Všeruské shromáždění důstojníků přesně rok před otevřeným dopisem Putinovi. O válku s Ukrajinou tam vůbec nešlo, ale kritika Putinova režimu tam byla a byl pojmenován jako „liberálně sionistický“.

Gorbačov a Jelcin jako zločinci?

Ivašov se svým antisemitismem nikdy netajil. V rozhovoru v roce 2013 obvinil Židy Lva Trockého, Jakova Sverdlova a Vladimira Lenina, jehož do tohoto počtu zahrnul kvůli jeho židovskému dědečkovi, z potlačení Rusů a Josefa Stalina naopak vyzdvihl jako politika, který skončil s nadvládou Židů a Rusy povýšil.

Čtěte také

Generálplukovník tehdy popsal svoje chápání Ruska v roce 1917 takto: „Přišel k nám světový sionismus s ideou světové revoluce, která počítala se zničením říší a uchvácením moci pseudodemokratickou cestou třídou superbohatých lidí, bankéři milionáři… V Ruské říši tehdy žila více než polovina Židů celého světa, kteří byli organizováni a mobilizováni prostřednictvím různých politických struktur. Ty Židy, kteří nechtěli ‚jít do revoluce‘, všelijak pronásledovali a dokonce zabíjeli.“

Ivašov však, zdánlivě v rozporu se svým chápáním Sovětského svazu, označil za „dva největší zločince v dějinách Ruska a geopolitické vrahy“ Michaila Gorbačova a Borise Jelcina, kteří zahájili a dokončili rozbití komunistického státu. Jenže další generálův výrok vrhá na tento zdánlivý nesoulad jiné světlo.

Alexandr Mitrofanov

„Sovětský projekt, zvláště poté, co v něm začal hrát rozhodující úlohu Stalin, se stal pokračováním první geopolitické doktríny Ruska, která se jmenuje Moskva – třetí Řím. To je mesianistická doktrína, která zahrnuje nejen byzantské pravoslaví. To je protizápadní, protikatolická doktrína spravedlnosti,“ řekl v roce 2017.

Vladimir Putin nemusí mít z kritiky Leonida Ivašova těžkou hlavu. Černosotněnské názory vysloužilých sovětských důstojníků nejsou v současné ruské armádě tak populární, aby to stálo za vůdcovu pozornost.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio