Alexandr Mitrofanov: Kreml chystá jednotnou ideologii pro Rusy

28. leden 2022

Dnes začneme kvízem. Odpověď se sice objeví už během tohoto povídání, přesto to zkusím. Tipněte, do jakého časového období patří zásady vyžadované po obyvatelích Ruské federace. Začínám citovat.

„Úsilí, které vyvinula Ruská federace za účelem rozvoje duchovního potenciálu země, vedlo ke zvýšení pospolitosti lidu RF, k uvědomělosti občanů ohledně nutnosti zachování a upevnění tradičních hodnot tváří v tvář globální hodnotové krizi, jež vede ke ztrátě, kterou utrpí lidstvo, jež přijde o tradiční duchovně mravní orientační body a morální zásady.

Čtěte také

Tradiční hodnoty ohrožuje činnost extremistických a teroristických organizací, kroky USA a jejich spojenců, transnárodních korporací, zahraničních neziskových organizací. Ideologické a psychologické působení na občany Ruska vede k nastolování soustavy idejí a hodnot, která je cizí pro lid RF a ničivá pro ruskou společnost (dále označena jako destruktivní ideologie) a která obsahuje kult sobectví, nepostižitelnosti, nemravnosti, popírání ideálů vlastenectví, služby Vlasti, pokračování rodu, tvořivé práce, pozitivního přínosu Ruska světové historii a kultuře. Aktivita nositelů destruktivní ideologie je v objektivním rozporu s národními zájmy Ruské federace.“

Hořící třísky, kadibudky a kasárna

Pro pořádek přidám hodnoty vyžadované pro státem stanovený vzorec chování a také ty, které budou znamenat porušení závazné ideologie.

Kladné: život, důstojnost, lidská práva a svobody, vlastenectví, občanské postoje, služba Vlasti, odpovědnost za osud Vlasti, vysoké mravní ideály, pevná rodina, tvořivá práce, přednost duchovního před hmotným, humanismus, milosrdenství, spravedlnost, kolektivismus, vzájemná pomoc, vzájemná úcta, historická paměť, propojenost generací, jednota národů Ruska.

Čtěte také

Záporné: kult sobectví, kult nepostižitelnosti, kult nemravnosti, popírání ideálů vlastenectví, popírání ideálů služby Vlasti, popírání ideálů pokračování rodu, popírání ideálů tvořivé práce, popírání ideálů pozitivního přínosu Ruska světové historii, popírání ideálů pozitivního přínosu Ruska kultuře.

Kdo hádal, že je to nějaký zaprášený dokument z nejtemnějších dob Sovětského svazu, je mimo. Jde o návrh výnosu prezidenta Vladimira Putina, který připravilo ruské ministerstvo kultury. Název je O ustanovení Základů státní politiky ve věci zachování a upevnění tradičních ruských duchovně mravních hodnot.

Alexandr Mitrofanov

Ruský publicista Alexandr Něvzorov na to reagoval slovy: „To už nezavání, ale přímo smrdí naturální, úplně opravdickou státní ideologií, tedy láptěmi, svícením hořícími třískami, kadibudkami a kasárnami.“

Není v této souvislosti od věci připomenout článek 13 odstavec 2 ruské Ústavy, který zní: „Žádná ideologie nesmí být stanovena jako státní nebo závazná.“

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio