Alexandr Mitrofanov: Putin dusí Navalného, na Kadyrova si netroufá

4. únor 2022

Filmový dokument Navalnyj, který zachycuje průběh léčby a rekonvalescence ruského opozičníka, získal na festivalu Sundance v USA dvě prestižní ceny. V Moskvě okamžitě přišlo sdělení, že se o zakoupení filmu neuvažuje. A Kreml vyrazil do dalšího boje s vězněným politikem.

Ruské pirátské zdroje už film nabízejí, ale i členové Navalného týmu, nyní v emigraci, proti tomu vznesli protest, protože je podle nich kopie ve špatné technické kvalitě a tlumočení do ruštiny je více než amatérské.

Čtěte také

Mezitím ruský cenzurní úřad Roskomnadzor uložil pěti médiím, aby odstranila ze svých webových stránek zmínky o šesti investigativních kauzách, které v letech 2017-20 zveřejnil Navalného tým a které se týkaly korupce nejvyšších ruských státních úředníků. Černá listina obsahuje i kauzu Putinova paláce v Gelendžiku.

To ale nebylo všechno. Ve čtvrtek ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov, který je rovněž v emigraci, zveřejnil zprávu, že režim chce potichu odsoudit politika na další léta za mřížemi.

Podle Ždanova nová obvinění proti Navalnému už jsou u soudu, mají se týkat jeho údajné krádeže peněz určených pro prezidentskou kampaň, následně pak urážky veterána Velké vlastenecké války, veteránova vnuka a jedné prokurátorky, za což může Navalnyj sumárně dostat až patnáctiletý trest.

Čečna má vlastní agendu

V ruském veřejném prostoru mnohokrát zaznělo přesvědčení, že Putin nechá Navalného za mřížemi do chvíle, než sám prezident opustí tento svět. Proto nejsou poslední kroky režimu nijak překvapivé. Putin ukazuje, že má neomezenou moc a že se mu nějaký Navalnyj nemůže rovnat.

Čtěte také

I když se Putin zároveň bojí nahlas říci Navalného jméno. Ještě to nikdy veřejně neudělal.

Současně však čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nařídil ukrást z ruského území mimo Čečnu rodiče svého politického odpůrce. 20. ledna v Nižním Novgorodu do domu rodičů bývalého právníka Výboru proti mučení Abubakara Jangulbajeva přišli Čečenci, kteří neodvlekli právníkova otce jen proto, že jako bývalý soudce požíval imunity. Odvezli tedy alespoň jeho nemocnou ženu, která byla v bezvědomí.

Kadyrov prohlásil, že rodina Jangulbajevova jsou „pomahači teroristů“ a že každý člen rodiny „se ocitne buď ve vězení, nebo pod zemí“. Následně Kadyrov svolal v hlavním městě Čečny Grozném 400 tisíc lidí, kteří provolávali hesla proti této rodině a šlapali po vyobrazeních jejích členů, pak je spálili.

Poslanec Dumy za Čečnu Adam Delimchanov v přímém přenosu slíbil, že uřízne hlavu všem členům zmíněné rodiny a také těm, kteří přeloží jeho hrozbu z čečenštiny do ruštiny. Poté stejnou hrozbu kolektivně zopakovali vysoce postavení čečenští státní úředníci.

Alexandr Mitrofanov

Nikomu z nich, na rozdíl od vězněného Navalného, však Putin nezkřivil vlásek na hlavě. S Kadyrovem se sice setkal, ale Putinův mluvčí Dmitrij Peskov pak řekl, že Čečna má prostě vlastní agendu. Na dotaz, zda se Putin Kadyrova bojí, se mluvčí tvářil nechápavě. Jenže přesně tak ta situace působí.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.