Adam Vojtěch: 9. září skončí testování žáků na covid-19

10. září 2021
Výrok týdne

Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch potvrdil, že testování na covid-19 ve školách končí. Situace se tam totiž zatím nezhoršuje. Plošně bude dál platit nošení roušek ve společných prostorech škol. Není vyloučeno, že časem by se mohly testy ve školách opět zavést, ale zřejmě na lokální úrovni. Víc by se podle ministra mohlo vyjasnit do konce září.

Ve čtvrtek bylo v Česku 421 nově nakažených, což je o 116 víc než před týdnem. Epidemie nyní podle odborníků kvůli návratu lidí z dovolených a dětí do škol nevyhnutelně poroste. I když díky očkování asi proti loňsku nebude tak velká zátěž nemocnic. Dokončené očkování má asi 54 procent populace.

Podle současných dat nepředpokládáme, že bychom v testování v žádném z krajů pokračovali po 9. září. Mimořádné opatření, které bylo vydáno, se zkonzumuje 10. září, do kdy je účinné, a tím pádem bude automaticky zrušeno a zatím nebudeme vydávat žádné nové opatření týkající se testování ve školách.
Adam Vojtěch (8. září 2021)

„Byla bych opatrná, v očekávání, že je to testování ukončeno – a tak to už zůstane,“ myslí si demografka Klára Hulíková Tesárková.

Čtěte také

Dodává, že určitě bude na místě sledovat vývoj situace. „Nicméně se zastavení testování ve školách nemůže spojit s nějakým omezením testování dospělých v zaměstnání, nebo pro potřeby služeb.“

Statistici vyčíslili, že nákazy školních dětí se na nových případech podílejí asi z 30 procent, dá se předpokládat, že tento poměr ještě poroste? „Zatím nám při návratu dětí do škol míra incidence vždy vzrostla. Pak se to promítlo do celé populace, přestože nemůžeme říct, odkud kam to šíření bylo, ale vliv tam byl,“ uvažuje.

Jak bude na lidi působit fakt, že se přestalo testovat, protože to není potřeba, jak řekl ministr zdravotnictví v České televizi, ale přitom čísla opět stoupají? „Považovala bych za rozumnější nechávat všechny varianty otevřené a spíš se vyhýbat vyjádření, že něco se už nebude opakovat – aby se to pak, bohužel, nepotvrdilo,“ uzavírá.

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.