7 politických událostí, které nás čekají v roce 2019

30. prosinec 2018

Co nás čeká v politice příští rok? Podle amerického serveru Vox se hlavních zahraničněpolitických témat rýsuje sedm.

Americké představitele budou dál trápit nejproblematičtější oblasti jako Čína, Severní Korea nebo Blízký východ. Různé části světa, včetně demokratických, budou dál flirtovat s autoritářstvím. Donald Trump bude dál tweetovat a téměř jistě někde vypukne nějaký nový konflikt.

Británie pak vstupuje do nového roku „na voru politických krizí“, píše Vox. Premiérka Theresa Mayová vyjednala s Evropskou unií dohodu o brexitu, ale všichni dokument nenávidí tolik, že Mayová raději zrušila plánované hlasování v parlamentu. Nové je v plánu už za dva týdny, ale poslanci z dohody nejsou o nic nadšenější než dřív. Sílí proto možnost, že Britové vystoupí z Unie bez dohody.

Válka pokračuje?

Spojené státy a Čína zase dosáhly mírného kompromisu v otázce obchodu. Donald Trump slíbil, že prvního ledna pozastaví plánované zvýšení cel na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů a nabídl tříměsíční přestávku na vzájemné dojednání obchodní dohody. Rozhovory mají začít už v lednu, ale dál už není nic jisté.

Amerika má s Čínou velký obchodní deficit a Trump ho chce snížit. Podle expertů existuje možnost pokroku jak v této otázce, tak u cel. Zároveň však mezi oběma zeměmi roste nové napětí.

Vzájemnými vztahy otřáslo především prosincové zadržení finanční ředitelky firmy Huawei Meng Wan-čou za údajné porušení protiíránských sankcí. Washington také varoval před čínskou špionáží. Následovalo obvinění dvou čínských hackerů napojených na vládu v Pekingu z útoků s cílem získat duševní vlastnictví a citlivé obchodní informace.

Čínský prezident Si Ťin-pching naopak do nového roku vstupuje s upevněnou pozicí a nezdá se, že by měl chuť na mezinárodní scéně ustupovat. Nedávno prohlásil, že „čínskému lidu nebude nikdo diktovat, co má dělat“. Rok 2019 je tak pro tyto dvě velmoci nepředvídatelný. Mohou se stejně dobře dohodnout jako nedohodnout a obchodní válka může vypuknout nanovo.

Demokracie na ústupu

V roce 2018 jsme také sledovali úpadek demokracie. Maďarsko a Polsko se podle Voxu ještě více posunuly k autoritářskému režimu. V Brazílii lidé zvolili prezidentem krajně pravicového obdivovatele vojenské diktatury Jaira Bolsonara a turečtí voliči ve funkci potvrdili prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, který navíc získal nové pravomoci. Nikaragua se pak zmítá v politické krizi a prezident Daniel Ortega stupňuje represe proti občanské společnosti a svobodnému tisku.

Příští rok bude pro demokratické země další zkouškou. Krajně pravicové strany budou v predikci amerického serveru pokračovat v úsilí o destabilizaci Evropy. V dalších dvou demokraciích, Indii a Nigérii, také proběhnou volby, které mohou situaci v zemi změnit k horšímu. A Spojené státy čeká zásadní test vlády práva, protože Kongres bude stranicky rozdělený a prezident pod tlakem četných vyšetřování.

America first

Jestli severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu zopakuje nedávné prohlášení, že provede denuklearizaci, jen když Trump stáhne jaderné zbraně z Korejského poloostrova, pak si už americká vláda nebude moci namlouvat, že Pchjongjang svůj atomový program ruší. A pokud americký prezident přizná, že jsou Kimovy „zamilované dopisy“ bezvýznamné, je otázka, jaké nástroje mu k řešení severokorejské hrozby zbudou.

Financial Times: Pověst Spojených států ve světě upadá, Trumpa zajímá jen tvrdá síla

Donald Trump na summitu NATO v Bruselu

Niccolò Machiavelli ve svém díle Vladař radil mocným, že je lepší být obávaný než milovaný. Italský politik a filozof ale zároveň varoval před hrozbou plynoucí ze stavu, kdy je vládce nenáviděný. Spojené státy v čele s prezidentem Donaldem Trumpem ovšem rady slavného politického myslitele ignorují, uvádí v komentáři hospodářský list Financial Times.

Trump bude příští rok nepochybně dál razit heslo „Amerika na prvním místě“. To se může líbit hlavně ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jenž nadšeně chválil stažení amerických vojáků ze Sýrie.

Kreml se bude dál vměšovat do různých voleb a provokovat na Ukrajině. A Američané se možná konečně dozvědí, do jaké míry Rusko ovlivňuje jejich politiku, protože zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller chce vydat zevrubnou zprávu, uzavírá svůj výhled na rok 2019 server Vox.

Spustit audio

Související