Zvukový laser k devadesátinám rozhlasu

17. květen 2013

V rámci sobotního Dne otevřených dveří Českého rozhlasu si připomeneme nejen devadesátiletou minulost rozhlasového vysílání, ale také současnost a budoucnost moderních technologií.

Na prezentaci stanice Český rozhlas Plus vám představíme zvukový laser, někdy se mu také říká audioreflektor. Jde o nový způsob prezentace, která se ve světě používá mimo jiné v muzeích. Je užitečná všude tam, kde je třeba umístit nějaké zvukové sdělení, které nemá rušit okolí.

0:00
/
0:00

Věříme, že zájem vyzkoušet si zvukový laser budou mít hlavně nejmladší návštěvníci Dne otevřených dveří, tedy děti, a že jejich rodičům budeme moci mezitím představit Český rozhlas Plus a v rámci něj i pořad Leonardo.

Schéma fungování akustického laseru. Na horním obrázku supermřížka polovodičových vrstev, v níž se zesilují akustické vlny. Dolní obrázek ukazuje energetické hladiny energie elektronů uvězněných v rámci vrstev - jeden fonon vyvolává vznik fononů dvou.

Jak zvukový laser funguje?

Zvuk slyšíte pouze tehdy, když vstoupíte do prostoru vymezeného zvukovým zařízením. Přesný princip popisuje Jan Hanák, manažer společnosti Label Technologies, která zařízení jako první uvedla před 5 lety na český trh:

Na princip zvukového laseru přišel Američan Joe Pompei v roce 2000. V únoru 2009 vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas Leonardo, jak se stal vynálezcem:

Malí i velcí návštěvníci, kteří si chtějí vyzkoušet zvukový laser a poznat blíž vysílací studio Českého rozhlasu Plus, jsou zváni v sobotu 18.května mezi 9:00 – 17:00. Do budovy Českého rozhlasu v Praze se dostanou vchodem z Římské ulice 13.

autor: mam
Spustit audio