Zvětšené srdce Františka Daniela. Hvězda filmového pedagoga v USA stoupala pomalu, ale přece

26. červenec 2020

Filmař, dramaturg a scenárista František Daniel (1926 – 1996), kterého Američané znají jako Frenka, byl vlivným pedagogem pro mnoho československých, ale i amerických filmařů.

První díl dokumentu si můžete poslechnout zde: 

V 50. letech působil v Československu jako vedoucí tvůrčí skupiny filmového studia Barrandov a přednášel na FAMU, kde se pak v roce 1964 stal i děkanem. To v době, kdy tam studovala generace takzvané nové kinematografické vlny.

Připravila: Barbora Hrínová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Roman Špála

Pedagogicky vedl a hodně ovlivňoval třeba Miloše Formana, Ivana Passera, Věru Chytilovou, Jana Němce, Pavla Juráčka nebo Milenu Jelinek a další.

Nová vlna

Daniel nakonec emigroval, ale jeho odchodu předcházela pracovní cesta do Spojených států amerických. Novou vlnu FAMU tam považovali za velký úspěch, a tak si ho pozvali, aby napsal zprávu o jejich americkém filmovém školství.

Čtěte také

Až do emigrace se ale Daniel kulturní politice tehdejšího režimu víceméně přizpůsoboval. Jako stoupenec Alexandra Dubčeka věřil, že socialismus může mít i tu lidskou tvář, že se dá reformovat. Vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 v něm ale cosi zlomil.

V Americe pak neměl na růžích ustláno. Zatímco Miloš Forman se takříkajíc do roka stal režisérem ověnčeným „zlatými soškami“, Danielova hvězda začala stoupat pomaleji, taky na míň viditelném poli filmové pedagogiky. 

Barbora Hrínová se v dokumentu vydala po stopách Franka Daniela a přímo v Americe natočila jeho portrét.

autor: Barbora Hrínová
Spustit audio

Související