Haneke, German, francouzská nová vlna a Vltava live. Začala Letní filmová škola

26. červenec 2019

V Uherském Hradišti začala 45. Letní filmová škola. Přijďte se podívat na speciály pořadů ArtCafé a Reflexe živě vysílané z místa. Venku pod širým nebem se odehrají také dva noční poslechy unikátních rozhlasových her a po celý čas festivalu je pro vás otevřená naše audiozóna.

Tradiční akce, pořádaná Asociací českých filmových klubů letos nabídne například výběr filmů francouzské nové vlny, půlnoční sekci italských giallo hororů, retrospektivu rakouského režiséra Michaela Hanekeho spojenou s návštěvou jeho kameramana Christiana Bergera.

Na práci s Hanekem máme rádi, že trvá na každém detailu, říkají jeho klíčoví spolupracovníci

Bílá stuha

Kameraman Christian Berger a scénograf Christopher Kanter jsou dlouholeté opory režiséra Michaela Hanekeho. Jak vidí spolupráci se slavným rakouským tvůrcem, dvojnásobným držitelem Zlaté palmy?

Mezi dalšími hosty jsou ruský režisér Alexej German jr., polský režisér Lech Majewski, kteří oba uvedou svou retrospektivu, nebo Wojciech Smarzowski s kontroverzním filmem Klér. Kaskadér a herec Vladimír Furdík, známý jako Noční král z Hry o trůny, bude o svých zkušenostech diskutovat s diváky.

Vltava live z LFŠ

29. července od 16:05 (Stan ČT)
ArtCafé
Petra Kultová k mikrofonu pozvala organizátory festivalu a polského umělce Lecha Majewskeho.

31. července od 13:00 (Respekt stan)
Reflexe: Film!
Hostem Šárky Gmiterkové a Pavla Sladkého bude ruský režisér Alexej German jr.

Celý program najdete na webových stránkách festivalu.

ArtCafé live v pondělí 29. července

Jak se organizátorům podařilo naplnit jejich představy o dramaturgii letošního ročníku Letní filmové školy, dá se filmovou kamerou nakreslit obraz a jakou podporu mají polští filmoví tvůrci nekomerčních snímků?

Indiáni mu dali přezdívku Jasný mrak a jeho americký debut ocenil i Miloš Forman

Lech Majewski

Hostem festivalového vysílání z Uherského Hradiště byl polský básník, malíř, filmový, operní i divadelní režisér a producent Lech Majewski.

Více se dozvíte v pondělím živém přenosu kulturního magazínu ArtCafé z dějiště festivalu. Petra Kultová pozve k mikrofonu organizátory a jednoho z hlavních hostů festivalu, polského všestranného umělce a filmového vizionáře Lecha Majewskeho. O hudební dramaturgii pořadu se postaral Václav Havelka. Na atmosféru filmové přehlídky vás naživo naladí synthpopový Kurisutaru, charismatický písničkář, který si říká Hello Incognito, a 12:Piet se svou říznou variací folklóru. Přenos vltavského ArtCafé můžete sledovat ve stanu ČT poblíž kina Hvězda od 16:05.

Reflexe live ve středu 31. července

Hlavním hostem Reflexí ve středu 31. července bude jeden z nejdůležitějších hostů LFŠ, ruský režisér Alexej German jr.

Mike Leigh: Netočím o hrdinech a antihrdinech. Točím o lidech

Živé vysílání filmových Reflexí - rozhovor s Mikem Leighem

Exkluzivní rozhovor s jedním z nejzásadnějších britských režisérů o jeho nejslavnějších filmech a metodě.

Ten svými vizuálně působivými filmy vystihuje spirituální a existenciální dimenze života v Rusku a Sovětském svazu; např. v 70. letech, kdy se odehrává jeho film Dovlatov o ruském básníkovi, nebo Papírový voják odehrávající se v době příprav na Gagarinův let do kosmu. Snímek Pod elektrickými mračny je pro změnu zasazený do blízké budoucnosti, ve které se stejně jako v ostatních režisérových filmech jeví přítomnost jako směs minulosti, marasmu aktuálního dění a nadějí do budoucna.

Ve druhé části pořadu se zaměříme na kritické hodnocení Letní filmové školy a jejího programu. 45minutové vysílání z festivalového stanu Respektu ve Smetanových sadech začíná ve 13:00, moderují Pavel Sladký a Šárka Gmiterková.

Sobota 27. července, 23:30–0:15 (Respekt stan)
Noční poslech s Vltavou: Virtuální realita pro vaše uši I.
Horor s binaurálními prvky od Miloše Urbana To strašný kouzlo podzimu.

Neděle 28. července, 23:30–0:15 (Respekt stan)
Noční poslech s Vltavou: Virtuální realita pro vaše uši II.
Hra Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové, unikátní binaurálním zvukem s ASMR prvky.

26. července – 4. srpna, denně od 11.00 do 23.00 (Reduta)
Audiozóna Českého rozhlasu Vltava
Možnost poslechu binaurální hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové s prvky ASMR.

Noční poslech s Vltavou: Virtuální realita pro vaše uši I.

Horor s binaurálními prvky od Miloše Urbana To strašný kouzlo podzimu. V krátkém příběhu se studentka (Tereza Dočkalová) sejde se svým spolužákem (Jan Nedbal) a společně na videokameru natáčejí výpověď o jeho strašném zážitku. Přijďte se bát o samotě a potmě. Poslech hry se sluchátky se odehraje venku pod širým nebem v prostoru kolem Respekt stanu v sobotu 27. července od 23:30.

Zvukový mistr Dominik Budil s binaurální hlavou a skladatel a designér Ondřej Gášek při natáčení rozhlasového hororu To strašný kouzlo podzimu

Noční poslech s Vltavou: Virtuální realita pro vaše uši II.

Virtuální realita pro vaše uši. Nasaďte si sluchátka a propadněte se do snového světa hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové

Binaurální rozhlasovou hru Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové napsala a režírovala německá autorka působící také v České republice Katharina Schmitt a je natočené unikátní technikou: binaurálně. Veškeré hlasy a zvuky tak uslyšíte prostorově a plasticky. Ale pozor – jedině když si hru poslechnete se sluchátky!

Nasaďte si sluchátka a nechte se hýčkat. Hra Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové je unikátní binaurálním zvukem s ASMR prvky. Je rok 2077 a pacient gerontologického ústavu (Rostislav Novák) se pokouší usnout pomocí hlasu z videa (Tereza Dočkalová). Přijďte se uvolnit o samotě a potmě.

Poslech se odehraje venku pod širým nebem v prostoru kolem Respekt stanu v neděli 28. července od 23:30.

Audiozóna Českého rozhlasu Vltava

Během Letní filmové školy si návštěvníci můžou v Audiozóně Vltavy poslechnout binaurální hru Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové s prvky ASMR. Audiozóna je otevřená denně po celý čas festivalu.

Audiozóna stanice Vltava, Pražské Quadriennale
autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.