„Je to film jako z doby Nové vlny.“ Rozhovor herce Václava Jílka o filmu Miluji tě modře

13. únor 2017

Je prototypem kladného hrdiny a těch si jako herec užil dost. Neplatí to ale o rolích hlavních. Tu dostal Václav Jílek teď úplně poprvé.

„Film Miluji tě modře je o výtvarném umění, “ popisuje herec Václav Jílek. „A scenárista Jaroslav Papoušek byl taky výtvarník. Jde o modrou lazurit. Dívka z plakátu, do které se zamiluji, obdivuje v galerii jeden obraz a já jí říkám, že modrá z lazuritu byla dražší než zlato.“

S Jaroslavem Papouškem často a rád spolupracoval i třeba Miloš Forman. „Film je něžný. V pozvolném tempu. Jako v době Nové vlny.“ Rodina Papouškových do filmu dokonce zapůjčila pár obrazů. „Dcera pana Papouška byla přítomná na natáčení a dokonce se mihla v jedné scéně.“

Roli Jílek získal přes casting. „Rok ale bylo ticho a myslel jsem si, že jsem neuspěl.“ Nakonec to ale vyšlo. Tvůrcům Jílek asi vyhovoval tím, že budí dojem nesmělého a romantického mladíka. Pro něj to byla první velká zkušenost s hlavní rolí ve filmu.

„Ta zkušenost s uvedením filmu, kde máte hlavní roli, je trochu svírající. Jste trošku opocenej z toho, co na to lidi. Ale reakce byly kladné. A spousta lidí říkala, že je to takový hezký romantický film v dnešní uspěchané době,“ uzavírá Jílek.

autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio