Zuzana Válková: O jedné šikovné Máše a užitečných idiotech

3. duben 2022

Je to krásná mladá žena a má za sebou fantastický příběh, který svědčí o tom, že na světě je možné vše, pokud si o to člověk dokáže říct – a pak dokáže v pravou chvíli říct něco jiného. Hrdinkou naší story je 33letá rodačka z třísettisícového ruského města Tambov jménem Maria Drokova, provdaná Bucher, nebo spíše „bjůkr“, protože Máša dnes žije ve Spojených státech a její kariéra oslňuje legendy ze Silicon Valley.

Na Západě se Máša poprvé proslavila v roce 2011 díky dánskému dokumentu Polibek pro Putina. Tehdy byla tiskovou mluvčí „demokratického mládežnického antifašistického hnutí“ Naši, které v Rusku mezi lety 2005 až 2019 vychovávalo desetitisíce mladých Rusů k lásce k vlasti, jejímu vůdci a dějinám. K eposu, kvůli kterému dnes padají bomby na ukrajinský Mariupol, a člověk by se mu pořád ještě trochu divil, kdyby si po měsíci krveprolití nepřipadal jako pitomec.

Čtěte také

Máša, příslušnice první postsovětské generace, a její přátelé z hnutí léta dělali všechno pro to, aby se o legendě, ve které Rusko nemá hranice a jeho morálka je nadřazená morálce světa, vědělo. Aby se o ní doslechl každý, kdo chtěl, a každý, kdo by s ní nesouhlasil, přinejmenším v Rusku, zjistil, že to není dobrý nápad. Máša, platonicky zamilovaná do prezidenta Putina, v závěru dokumentu „procitne“. Útoky na politickou opozici včetně mrzačení nezávislých novinářů jí začnou připadat, jemně řečeno, problematické.

V tomto bodě by mohl výživný příběh Máši Drokovové skončit. Staré záběry na davy zfanatizovaných dětí máchajících rudými fanglemi s bílým křížem jsou děsivé i v roce 2022. Vědomí, že mladá exponentka propagandy může „procitnout“, je trochu útěšné.

Výchova mladých Rusů k nenávisti k Západu

Kdyby ovšem Mášin příběh nepokračoval. Třeba založením a řízením Roscongressu, instituce, která je dnes v Rusku údajně největším pořadatelem mezinárodních i veřejných akcí. Máša už v něm nejspíš nepůsobí, měla by to ze Silicon Valley z ruky. Ovšem portrét Vladimira Putina, pyšného na vliv, kterým dnes agentura disponuje, v záhlaví webové stránky visí pořád.

Čtěte také

Pak se v kariéře Máši Drokovové stalo něco, co ji přimělo „zabouchnout za sebou dveře“ a otevřít je v Americe. Nevíme, co přesně to bylo, ale víme, že západní média se kvůli její story o obrození mohla zlomit v zádech: Máša svůj příběh odvypráví pro Wall Street Journal. Máša umí podnikat, a tak se s investičním fondem Day One Ventures propracuje do prestižního žebříčku amerického časopisu Forbes. Její profil na profesní síti LinkedIn končí přesně tam, kde začíná její druhý život – a její profil na Twitteru výjimečně pípne poznámkou o Ukrajině.

Máša se dnes kupříkladu domnívá, že válku „nemůže v Rusku schvalovat nikdo pod 75 let“. Říká to stejná žena, která hřímala k tisícům mladých Rusů na stadionech. Máša si cení hrdinství ruské novinářky Ovsyannikové, která narušila televizní vysílání protiválečným transparentem.

Hodlám si svou frustraci z války na Ukrajině vybít použitím slova „chucpe“ a možná i nespravedlivým odsouzením jedné tuze šikovné Máši, která dnes údajně žije v lásce, cvičí jógu a investuje do projektů na ochranu životního prostředí?

Zuzana Válková

Kdepak. Riziko, že jí křivdím, je příliš velké. Z jejího slavného putování z jednoho konce světa na druhý mi však plynou jiné věci. Systematická výchova mladých Rusů k nenávisti k Západu a ochotě k osobním obětem probíhá léta. Černé uniformy s bílými zetky na ramenou mladých influencerů nejsou anomálií, ale jejím symptomem. No, a když to některé z nich náhodou přestane bavit a zvládnou vydělat moře peněz, není skvělé, že jim na Západě kdykoliv sehrajeme užitečné idioty a zařadíme je do žebříčku 30 pod 30?

Autorka je publicistka

autor: Zuzana Válková
Spustit audio