Radko Kubičko: Politické strany by občas měly myslet i na funkci prezidenta

26. květen 2024

Zdá se to nyní jako zcela mimoběžný problém, ale je to zapomenuté poučení z minulých prezidentských voleb. Současné vládní politické strany na ně zcela rezignovaly a podpořily nakonec kandidáty, kteří se sami přihlásili. Zvoleného prezidenta Petra Pavla dodatečně vzaly za svého a on svým klidným stylem nyní přispívá ke zmírnění napětí ve společnosti, které vidíme na sousedním Slovensku po atentátu na premiéra. Je to spíše šťastná náhoda než výsledek úsilí politických stran. 

Skoro se zapomnělo, že kampaň byla také vyhrocená a proti Pavlovi stál současný lídr opozice, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kampaň tak mohla v podobném zuřivém duchu pokračovat.

Jenže se tak naštěstí neděje a prezident se snaží přistupovat ke všem stranám stejně a na urážky a na silná slova jakoby už nemyslel. A ani opoziční hnutí ANO na prezidenta v zásadě neútočí, i když odmítlo jeho pozvání k diskusi o důchodové reformě. Svůj útočný potenciál soustředí jen na vládu.

Prezident tak opravdu zásadně přispívá k tomu, že česká politická bitva, i když má též drtivý potenciál, je přece jen o něco mírnější a kultivovanější než na současném Slovensku. 

Čtěte také

Vládě ale skončí mandát už příští rok a průzkumy zatím signalizují, že může nastoupit zcela jiná garnitura. To bude bezesporu pro Petra Pavla, který bude muset jmenovat nového premiéra, a není úplně vyloučeno, že to může být jeho už zmíněný rival z prezidentského klání, velká zkouška. Mohou se objevit závažnější třecí plochy. Zatím se to ale jeví tak, že i v ní může obstát.

On sám si zatím není jist, jestli bude chtít obhajovat i druhý prezidentský mandát, zatím všichni jeho tři předchůdci v čele České republiky tak učinili. To by mělo být lehkou připomínkou pro současné vládní politické strany, že i o obsazení této funkce by měly dlouhodobě přece jen občas trochu přemýšlet. Nemusí jim zase vyjít, že se přihlásí sama nějaká důvěryhodná osobnost, za kterou se budou moci posléze zařadit.

Ostatně by dlouhodobě měly řešit i svou obecnější personální krizi, která se naposledy projevila u TOP 09, když nebyla schopna bez problémů ani obměnit vcelku nepříliš vlivný post ministerstva pro vědu, ale bez úřadu.

Jedním z hlavních úkolů politické strany je totiž generovat dostatečnou zásobu osobností, na kteroukoli funkci, včetně té prezidentské. Pokud se tak dlouhodobě neděje, svědčí to o nepříliš dobré kondici stran, které by asi měly perspektivně uvažovat třeba i o nějaké formě slučování.

Přímá volba

Prezidentským volbám budou zajisté ještě předcházet trojí volby, včetně těch nejdůležitějších poslaneckých. Přesto drobnou připomínkou bude změna, kterou by měl Parlament schválit, aby poslanci a senátoři mohli navrhovat jen jednoho kandidáta.

Radko Kubičko

V minulosti se totiž stalo, že kandidátních listin podepsali více a dokonce v době, kdy už jim končil mandát. Pozitivní je také možnost kandidátní petici občanů podepsat i elektronicky.

Přímá volba prezidenta vnesla do českého ústavního systému poněkud rozporuplný prvek, ale nakonec do něj nějak zapadla. Dala možnost občanům nejen přímo volit, ale také kandidáta navrhovat.

Politickým stranám ponechala možnost tak také učinit, o mnoho jednodušeji než občanům, protože požadovaným počtem dvaceti poslanců a deseti senátorů disponuje každá relevantní strana.

Ty toho moc nevyužívají, spíše svým zákonodárcům ponechávají možnost svobodné tvořivosti. Jejich stratégové by na to ale neměli zcela zapomínat, ani když to teď vypadá, že jiných problémů je až nad hlavu a úřad prezidenta funguje aktuálně vcelku bez problémů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu  

Spustit audio