Petr Hartman: Prezident Petr Pavel je úspěšným moderátorem pouze v zahraničních tématech

26. červen 2024

Moderátora lze chápat jako člověka, který řídí diskusi. Tuto roli při nástupu do prezidentské funkce na sebe dobrovolně vzal Petr Pavel. Hodlal moderovat diskusi mezi vládní koalicí a hnutím ANO.

Motivaci k tomuto rozhodnutí našel při pohledu na dění ve sněmovně. Tam v atmosféře nekonečných obstrukcí a vzájemného osočování těžko hledaly znesvářené strany shodu. Prezident si dal za cíl jednání politiků kultivovat. Přispět k tomu měly schůzky na Hradě, na kterých by si představitelé vlády s hnutím ANO vyměňovaly věcné argumenty.

Čtěte také

Petr Pavel se v těchto případech ujal role moderátora. Na první pohled by se zdálo, že nepříliš úspěšného. K uklidnění atmosféry ve sněmovně nedošlo. Obstrukce nezmizely. Vláda s opozičním hnutím ANO není i nadále schopna nalézt kompromis ani tam, kde by to bylo velmi žádoucí.

Příkladem může být penzijní reforma. Přitom podoba důchodového systému by se neměla každou chvíli měnit podle toho, kdo se zrovna dostane k moci. Petr Pavel se názorně přesvědčil o tom, že není v jeho silách dovést takovouto diskusi k úspěšnému konci. Byť k němu zdárně vykročil.

Převažující názor

Účastníci poslední schůzky o důchodech se na Hradě shodli na tom, že je rozumné řešit posouvání věkové hranice pro odchod do důchodu. Po schůzce však hledání kompromisu narušil postoj předsedy hnutí ANO, který se jí osobně nezúčastnil.

Čtěte také

Další debatu na toto téma odmítl. Dohoda se rychle rozplynula a smysl takovýchto jednání pominul.

Neznamená to, že by na uspořádání dalších Petr Pavel rezignoval. Pouze jejich obsah posunul směrem k zahraničně politickým a bezpečnostním tématům. Tam by v obecné rovině měla panovat shoda. Týká se členství země v NATO a v Evropské unii. Schůzky na Hradě, byť nejsou příliš časté, k tomu přispívají.

Je logické, že na ně nejsou zváni představitelé SPD. Ti budoucnost země v NATO a EU nespatřují. Hnutí ANO je na takováto jednání opakovaně zváno a neodmítá se jich účastnit. Rovněž nezpochybňuje to, co se na schůzce dohodne.

Čtěte také

Potvrdilo to i nejnovější setkání. Jeho výsledek stejně zhodnotil jak prezident, tak i předseda hnutí ANO. Měla by to být samozřejmost, ale jak ukázalo už zmiňované jednání o důchodové reformě, nemusí tomu tak být vždycky. Zkrátka hnutí ANO má podobný pohled na podporu Ukrajiny a řešení tohoto konfliktu jako prezident i vláda. Rovněž nezpochybňuje označení Ruska jako agresora.

Neznamená to, že se na všem aktéři těchto schůzek bezvýhradně shodnou. V těch základních věcech však ano. Česká republika je proto v tomto směru srozumitelná a zahraniční politici a diplomaté nemusí analyzovat, co je vlastně převažující názor.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Naopak směrem k tuzemským voličům bývá téma válečného konfliktu na Ukrajině občas zneužíváno. Některé výroky opozičních politiků v médiích a ve sněmovně to dokazují. Rovněž vládní politici k tomu někdy nedostatečnou komunikací přispívají. Tomu těžko mohou schůzky na Hradě zabránit, i když prezident opakovaně politiky vyzývá, aby to nedělali.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio