Kamila Pešeková: Pellegriniho nástupce v čele strany Hlas ji přivede blíž k Ficovi

26. květen 2024

Slovensko čeká v polovině června změna v úřadu prezidenta. Zuzanu Čaputovou vystřídá současný předseda strany Hlas Peter Pellegrini. V čele této strany tedy nastane také střídání. Nově ji podle všeho povede současný ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Jako kandidáta na šéfa ho totiž schválilo předsednictvo strany.

Rozhodnutí pro Šutaje Eštoka je logické. Je to v současnosti nejviditelnější politik této stále ještě velmi mladé strany. Jako ministr vnitra prakticky dennodenně informuje o vyšetřování atentátu na premiéra Roberta Fica.

A navíc, v rámci současné koalice patří k těm, kteří neustále vytvářejí souvislost mezi atentátníkem na premiéra, protivládními protesty slovenské opozice a sdělovacími prostředky, které podle něj mohou za vyhrocenou atmosféru ve společnosti.

Čtěte také

K této metodě sahá zpravidla vždy, když se ho někdo z novinářů zeptá, zda náhodou neudělala ochranka premiéra chybu, za kterou by pak měl on jako ministr nést politickou zodpovědnost. Šutaj Eštok to pravidelně odmítá a vždy přejde do protiútoku. Tímto svým někdy až agresivním vystupováním získává mezi sympatizanty vlády plusové body.  

Do politiky se právník Šutaj Eštok, který se narodil ve východoslovenských Michalovcích, dostal jako poslanec ještě za Ficův Smer. Když došlo v roce 2020 ve straně k rozkolu a Peter Pellegrini založil stranu Hlas, Šutaj Eštok ho následoval a stal se jejím hlavním manažerem.

Po posledních parlamentních volbách dostal Šutaj Eštok na starost důležitý rezort vnitra a tuto příležitost využil naplno. Nejen na své zviditelnění, ale i na upevnění pozice ve vládě. Hned po nástupu do funkce začal na ministerstvu razantně uklízet. Odvolal vedoucí představitele slovenské policie a na jejich místo dosadil lidi blízké některé z vládních stran.

Změna se dotkla mimo jiné i vedení ochranné služby slovenských politiků. To také vysvětluje, proč reaguje Šutaj Eštok tak podrážděně, když se ho na to novináři ptají.

Změní se Hlas?

Jako ministrovi vnitra mu neuškodila ani skutečnost, že byl před prezidentskými volbami na dálku hostem ve videopořadu trestně stíhaného youtubera, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, a Slovenská republika žádala Velkou Británii o jeho vydání. 

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Zbývá tak otázka, jak moc Šutaj Eštok promění stranu Hlas. Dokud ji vedl Peter Pellegrini, snažila se vystupovat jako umírněná varianta Ficova Smeru, v podstatě jako jakýsi „Smer s lidskou tváří“.

Tahle vlídná tvář ovšem brzy odejde do prezidentského paláce. Její budoucí předseda je z jiného těsta. Už teď má Šutaj Eštok daleko blíž k tvrdému jádru Smeru. Časem se proto téměř jistě objeví úvaha, jestli má smysl, aby tyto dvě strany, které normální volič od sebe často ani neodliší, existovaly odděleně.

A co víc. Nikdo teď neví, jak dlouho bude premiér Robert Fico ještě mimo hru a v jakém stavu bude, až se vrátí do politiky. V osobě mladého Šutaje Eštoka bude mít v každém případě někoho, komu může vedení strany bez obav předat. Třeba si mnozí ani nevšimnou, že už ji vede někdo jiný.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio