Ztrácí Merkelová podporu Němců? Uprchlická krize začala dávno před jejími výroky, tvrdí expert

20. listopad 2015

Angela Merkelová neměla po léta žádnou konkurenci, když se v žebříčcích hledala nejmocnější žena. Absolutně to platilo v Německu, ale většinou i na celém světě. Nyní se ale zdá, že kancléřka ztrácí podporu.

Bavorská strana CSU chce po šéfce vlády, aby se zasadila o omezení přílivu migrantů do Německa. Někteří politici jí dokonce hrozili odvoláním či sesazením. Podle posledních údajů by letos do Německa mělo přijít asi milion žadatelů o azyl.

„Tlak na Merkelovou ze strany CSU a Bavorska je reálný, padla i určitá ultimáta,“ potvrdil v Dnešním Plusu odborník na Německo Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů.

Ten doplnil, že podpora kancléřky momentálně klesla asi o 7 %, ale přesto patří pořád ke špičce těch politiků, kteří v Německu mají silnou veřejnou podporu.

„Jistě existuje kritika jejích výroků i vstřícných gest vůči imigrantům,“ dodal. „Ale vždy bylo v zemi přítomno vědomí, že celá uprchlická krize začala daleko dříve,“ vysvětlil expert.

„Německo už v roce 2014 mělo 200 tisíc žádostí o azyl právě z oblastí jako Sýrie a Irák, a ještě před kancléřčinými výroky měla země dalších 200 tisíc žádostí,“ připomněl Handl.

Její vstřícná gesta sice očekávání mezi uprchlíky zvětšila, ale celkový dopad je jiný, protože Německo s tímto problémem žije už dva roky.

„A proto její autorita jako racionálního a důvěryhodného politika příliš neklesla,“ tvrdí Vladimír Handl.

Foldyna: Část osobní odpovědnosti kancléřka určitě nese

Člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) považuje tlak bavorské CSU za velice oprávněný.

„Věcně ale žaloba ze soudního hlediska nemá moc velkou šanci, i když je velmi silným politický argumentem,“ dodal.

Poslanec uznává, že když se podíváme na výroky Angely Merkelové za poslední půlrok, tak celá Evropa může mít pocit, že je kancléřka osobně zodpovědná za příliv žadatelů o azyl.

„Její dobrá vůle se zvrhla v to, že do Německa dnes míří nejen Syřané postižení válkou, ale i ekonomičtí migranti z ostatních zemí,“ říká Foldyna. „Určitou část osobní zodpovědnosti nese.“

Politická zodpovědnost České sociální demokracie v Česku je ve srovnání s tou Německou daleko větší, soudí politik.

Zvláště v otázce migrace je to patrné. „Český premiér i ministr vnitra mají plné ruce práce, aby vyjádřili naše národní zájmy ve smyslu solidarity. Sociální demokracie v Čechách má přímou vládní odpovědnost a musí být ostřejší než ta německá.“

„Naše společnost na celou situaci kolem nás reaguje a není možné, abychom se chovali přehlíživě ke společnosti, která vyjadřuje své obavy nad tím, co se u nás a kolem nás děje,“ upozornil na současné politické priority socialistů Jaroslav Foldyna.

autoři: oci , bum
Spustit audio