Zrození krakena. Vladimír Mečiar a Fedor Gál

3. červen 2017

Veřejnost proti násilí (VPN) – slovenská analogie Občanského fóra – se zformovala v průběhu listopadu a prosince 1989.

Toto hnutí bylo svou povahou protestním útvarem, ve kterém se sešla řada osobností i proudů dlouhodobě nekompatibilních. Ani vývoj (a rozdělení) OF v Čechách a na Moravě nebyl jednoduchý, ale situace na Slovensku byla v mnoha ohledech složitější.

VPN ve volbách v roce 1990 nezvítězila zdaleka tak drtivě, slovenská politická scéna se vyvíjela jinak než česká a důležitou roli hrály také konkrétní osobnosti hlavních politických protagonistů na Slovensku.

Vladimír Mečiar působil nejprve od ledna do června 1990 jako slovenský ministr vnitra a po prvních svobodných volbách se stal slovenským premiérem. Z této funkce byl po roztržce uvnitř VPN v dubnu 1991 odvolán, ze svého křídla VPN zformoval Hnutí za demokratické Slovensko a po volbách v roce 1992 se stal opět premiérem. Fedor Gál byl předsedou VPN, této funkce se vzdal v září 1991 a následně z politiky odešel.

V našem pořadu se snažíme hledat odpovědi na otázky, jak a proč došlo v letech 1990-91 ke střetu mezi Vladimírem Mečiarem – populistickým politikem - a Fedorem Gálem – nepolitickým politikem - a zda mohl tento konflikt proběhnout či skončit jinak.

Fedor Gál

Jaké byly rozdíly mezi první generací revolucionářů, kteří zformovali hnutí a fakticky změnili mocenské poměry v zemi a následující garniturou, kterou kromě nepřehlédnutelných politických osobností tvořili také více či méně schopní administrátoři a úředníci?

V pořadu zazní archivní nahrávky Českého rozhlasu (včetně vystoupení obou hlavních aktérů), ukázky z jejich rozhovorů pro jiná média i úryvky z odborné literatury.

Ján Budaj, Milan Kňažko a Fedor Gál
autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio