Zlínská osada Fabiánka byla zázemím filmových ateliérů a domovem kumštýřů

3. červen 2023

Zatímco filmové ateliéry na Barrandově byly v polovině 30. let minulého století již zavedenou základnou profesionální filmové tvorby, ateliéry zlínské, ležící na katastru blízké obce Kudlov, byly teprve na počátku rozvoje. Provoz byl v nich zahájen v průběhu roku 1936. Brzy poté následovala i výstavba blízké obytné čtvrti.

Už stavba ateliéru byla doplněna objektem rodinného domku tvarovaného v typicky úsporném baťovském stylu. Dalších šest rodinných staveb dle návrhu architekta Vladimíra Karfíka posléze vzniklo na protějším svahu. Obytnému areálu se přezdívalo Fabiánka, což byla patrně odvozenina od zkratky FAB, tedy Filmových ateliérů Baťa.

Ve zlínské obytné čtvrti Fabiánka

Malá filmařská komunita měla na kudlovském kopci pracoviště i domov. Nadšení filmoví tvůrci si v prostředí zlínských pasek rychle zvykli a panovala mezi nimi atmosféra důvěry a přátelství. Ostatně zaznívalo to i navenek, protože filmaři se společně označovali jako Fabiáni.

Jak se ateliéry během let rozšiřovaly, zvětšovala se i obytná zástavba. Primárně byla určena pro zaměstnance podniku, a tak si profesně komunitní rozměr celý prostor uchoval až do konce 80. let, kdy se zlínské ateliéry profilovaly především coby centrum filmové tvorby pro děti a mládež.

Ve zlínské obytné čtvrti Fabiánka

Podle baťovských plánů se nová čtvrť měla původně rozrůst o další firemní domky. K realizaci však již nedošlo a po roce 1948 ustoupily rodinné domy výstavbě velkokapacitního nájemního domu, družstevních bytovek, několika individuálně řešených stavení a později paneláků.

Osobnosti žijící na Fabiánce patřily k prominentním zaměstnancům, o které firma Baťa stála a byla ochotna zajistit jim adekvátní komfortní ubytování. Své postavení si velká většina obyvatel dokázala obhájit i po znárodnění Československého filmu.

Zlínská osada Fabiánka za dobu své existence hostila celou řadu zajímavých rezidentů, od dramaturga a scenáristy Elmara Klose přes mistra české animované tvorby Karla Zemana až po režiséra dětských hraných filmů Josefa Pinkavu.

Ve zlínské obytné čtvrti Fabiánka

Rezidentem byl i Jaroslav Novotný, který měl velké zásluhy v rozvoji vzdělávacích a instruktážních filmů. Bez jeho rad a pomoci by se ostatně neobešli ani slovutní čeští cestovatelé Hanzelka a Zikmund.

Ostatně také oba jeho synové se filmu více či méně věnovali. Dnes již zesnulý Jiří se zabýval historií a Petr se zaměřil na fyziku a optiku. Svérázná zlínská osada Fabiánka byla nejen pro Petra Novotného domovem, na který se v dobrém nezapomíná.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

Související