Zeman je politicky – a teď za války i morálně – bankrotář, míní odborník na marketing Michopulos

7. duben 2022

Hrad je nově v podezření, že zničil dalších 32 tajných zpráv. Například o aktivitách Ruska na Ukrajině, píše čtvrteční server iRozhlas. „Znervózňuje mne to, ale nepřekvapuje,“ hodnotí novou zprávu Petros Michopulos, odborník na politický marketing a spolutvůrce podcastu Kecy & politika. „Protože oni už dlouho fungují víceméně jako pátá kolona Kremlu,“ dodává v pořadu Osobnost Plus.

„Pokud chtěli zabránit tomu, aby někdo viděl nebo našel otisky prstů, stopy DNA na zprávách od lidí, kteří je neměli mít v ruce – a já nepochybují o tom, že je předávají lidem, kteří je v rukou mít nemají –, tak jediný způsob, jak to v této vypjaté situaci kolem války zařídit je, je skartovat, zlikvidovat, sprovodit ze světa,“ míní Michopulos.

Petros Michopulos, politický marketér a podcaster

Nejen u nás je teď zvýšená zpravodajská činnost, tak se prý dalo předpokládat, že se podobné vyšetřování na Hradě povede.

„To, co tam provádějí léta, by ale v jakékoli jiné civilizované zemi, například ve Spojených státech, stoprocentně vedlo k federálnímu vyšetřování, případně k nějaké senátní vyšetřovací komisi. A všichni by se museli zodpovídat z toho, jestli kolaborují s nepřátelským státem, nebo ne.“

Miloš Zeman je politicky bankrotář.
Petros Michopulos

„U nás i díky tomu, co se tady dělo poslední čtyři, respektive osm let, a jakým způsobem vládne na Hradě Miloš Zeman k tomu nedošlo. Ale doufám, že k tomu jednou dojde, protože oni se zjevně nechovají vůči Česku loajálně dlouhodobě. Takže když za sebou zametají stopy, aby to vyšetřování bylo v budoucnu komplikované, mne nějak zásadně nepřekvapuje. Vzhledem k tomu, kdo tam sedí,“ doplňuje.

Čtěte také

Odborník na politický marketing Petros Michopulos ale ještě v 90. letech Zemanovi pomáhal. „To je standardní otázka, kterou si kladou mí přátelé, fanoušci a kladu si ji i sám,“ přiznává.

„Miloš Zeman byl v té době trošku jiným Milošem Zemanem a hlavně to byla sociální demokracie, která byla trošku jinou sociální demokracii, než je dnes. Bylo mi nějakých 25 let a dělal jsem pro ně čtyři roky, respektive troje volby. A samozřejmě, že když dnes vidím, co v posledních deseti patnácti letech Zeman dělá, tak si říkám, jestli jsem to neměl poznat a jestli jsem to tenkrát dělat neměl. Ale asi, i kdybych byl ve stejné situaci dnes jako před těmi lety, tak bych to také neodhalil.“

Zeman ukázal, že jeho politika zbankrotovala ve všech směrech: Politika a ekonomická diplomacie vůči Číně a Rusku, vnitrostátní politika a s válkou na Ukrajině i jeho morální část této politiky.
Petros Michopulos

„K velkému zlomu v chování Miloše Zemana došlo v době, kdy už byl v důchodu, respektive na Vysočině na své chalupě. A kdy začal jezdit na konference KGB na Rhodos. Tam, myslím, došlo k úplně razantní změně jeho chování a loajality. A také k výrazné obměně lidi kolem něj,“ popisuje.

Zemanova změna na Vysočině

Takže se začal obklopovat jak Michopulos říká, „divnými lidmi napojenými na Moskvu a na šedou zónu ekonomického podsvětí. A celé to vygradovalo v posledních čtyřech letech.“ Na otázku proč, pak odpovídá: „Protože (Zemanovi) jde v první řadě vždy jen o jeho osobní prospěch. A moc o nic jiného mu nejde.“

Zemanovi jde v první řadě vždy jen o jeho osobní prospěch. O nic jiného mu nejde.
Petros Michopulos

Když pak uvažuje, proč dal přednost Rusku, tvrdí, že základem jeho „nového“ uvažování byla pomsta za prohru s Václavem Klausem o prezidentské křeslo.

„Po té své potupné prohře proti Klausovi prošel opravdu hlubokým otřesem a nějakou mentální proměnou. A jeho touha po odplatě se zdesetinásobila. Od té chvíle už nepracoval a nemyslel na nic jiného než na to, jak se stát prezidentem a podřídil tomu úplně všechno.“

Čtěte také

„Kdokoli mu nabídl pomoc – a v tomto případě to byli nějací lidé napojeni na ruské zpravodajské služby, kteří ho zvali na ty konference a pravděpodobně nějak organizovali i financování kampaně –, tak mu přišli výhodní. On tomu prostě podřídil vše. Chtěl být zvolený prezidentem, protože se chtěl pomstít všem, kteří mu to znemožnili.“

Odborník na politický marketing a spolutvůrce podcastu Kecy a politika tvrdí, že se poslanci a senátoři měli o Zemanovo odvolání dřív pokusit, ale necelý rok do konce prezidentského mandátu to už nepovažuje za důležité. Problém podle Michopulose je, že na to nebyla politická vůle ani vhodné rozložení sil v parlamentních komorách.

„Bylo by to gesto k národu. Na druhou stranu dokážu pochopit motivace všech těch politiků, kterým se do toho nechce.“

Čtěte také

„Protože Zeman sám ukázal, že jeho politika zbankrotovala ve všech směrech. Zbankrotovala jeho politická a ekonomické diplomacie vůči Číně a Rusku. Jeho vnitrostátní politika a teď válkou na Ukrajině zbankrotovala i jeho morální část této politiky. Takže Miloš Zeman je politicky bankrotář,“ tvrdí Michopulos.

Odklon prezidenta Zemana od Vladimira Putina je pak podle něj nevěrohodný. „A až na Hradě nebude, tak jeho názory a sympatie už nebudou vůbec nikoho zajímat. Bude to jen otázka dvou stránek v učebnici dějepisu, kde se mu většina toho textu nebude líbit,“ uzavírá.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu. Dozvíte se, jaké šance na zvolení prezidentem má Andrej Babiš a kdo by se podle Petrose Michopulose mohl dostat do druhého kola voleb.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související