Pochybná a politicky obtížně akceptovatelná milost prezidenta Miloše Zemana

1. duben 2022

Prezident Miloš Zeman udělil další ze svých zvláštních milostí, a to šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Toho soud za zmanipulování zakázky odsoudil ve čtvrtek, milost dostal následující úterý, takže o dva dny později. „Jde o to, jestli z toho, že jsme demokratickým právním státem, jak prohlašuje Ústava České republiky, nevyplývají určité principy, které by měl prezident respektovat. Po mém soudu ano,“ říká ústavní právník Jan Kysela.

V podcastu Čekání na prezidenta dodává: „Udělení milosti je rozhodnutí, které se formálně vejde do vymezených kompetencí, obsahově je ale přinejmenším pochybné, kontroverzní, sporné, politicky obtížně akceptovatelné.“

Čekání na prezidenta 
s filozofkou Terezou Matějčkovou,
s ústavním právníkem Janem Kyselou,
s komentátorem Petrem Nováčkem a moderátorem Janem Pokorným.

„Dá se říct, že ta občas zmiňovaná prezidentova slova o volání po ostrůvcích pozitivní deviace nabývají nový smysl. Protože se zdá, že Kancelář prezidenta republiky, respektive prezidentovo okolí, je v jistém smyslu ostrůvkem. Nevím, jestli pozitivní deviace, ale určitě deviace v tom smyslu, že se tady pokřivují ta pro ostatní lidi platná pravidla,“ míní Kysela.

Filozofka Tereza Matějčková připomíná, že každá milost je v právním státu vlastně skandál. „Je něčím mimořádným, protože jde proti principu spravedlnosti – je vlastně vždy nespravedlivá.“

Čtěte také

„Ale způsob, jakým Zeman využil (nebo zneužil) onu přirozenou kontroverznost, je hrozný. Milost bude vždy citlivá – a prezident to ,spláchnul‘ tak, že ji učinil absolutně neobhajitelnou. Právě v kontextu skutečnosti, o jak cenný a křehký institut jde to považuju za nesmírně brutální krok. (…) Po státních vyznamenáních tak máme znemožněnou další instituci,“ dodává filozofka.

Ústavní právník upozorňuje na další zvláštnost milosti Baláka, a to na rychlost, s jakou byla udělena.

„Je smutné, že zatímco normálně máme pocit, že spravedlnost má být rychlá – protože když se vleče, tak z toho zbývá přinejmenším pachuť a myšlenka trestu a odplaty se rozplývá. Tak tady je to bizarní, protože když bude spravedlnost rychlá, prohraje – neboť na konci se možná stane to, co teď. Takže nemá-li spravedlnost prohrát, měla by se v tomto kontextu asi trochu ,šourat‘,“ míní Kysela.

Čtěte také

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček dodává: „Myslím, že to už musíme do toho března 2023, kdy končí Zemanovi mandát, ,dožít‘. Celý výkon prezidentské funkce tak, jak nám jej předvádí zejména v poslední době, je bizarní.“

Jak s institutem milosti nakládali Zemanovi předchůdci? A jak to může ovlivnit voliče, kteří budou brzy rozhodovat o tom, kdo Zemana na Hradě vystřídá? Poslechněte si v audiu.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 2. dubna po 18. hodině.

Spustit audio

Související