Kašpar, nebo úředník? Na Pražský hrad raději služebník. A proč stále hledáme politická mimina

4. únor 2022

Občané chtěli volit prezidenta přímo, ale možná by spíš ocenili, kdyby zlevnily poplatky za svoz odpadu. „Jenže vyřešit penzijní reformu anebo ceny vodného a stočného je složité, zatímco zařídit přímou volbu prezidenta úplně složité není,“ popisuje ústavní právník Jan Kysela, jak Česko k přímé volbě přišlo. Především tomu, jak by neměl vypadat příští prezident vzešlý z přímé volby (ale stejně bude), se věnuje druhá epizoda podcastu Čekání na prezidenta.

Zvolíme si úředníka, nebo kašpara? I na to se ptá rozhlasový novinář Jan Pokorný kolegy Petra Nováčka, filozofky Terezy Matějčkové a právě Jana Kysely.

Nový podcast Českého rozhlasu Plus je inteligentní průvodce při hledání nové hlavy státu. Jméno nového prezidenta totiž budeme znát přesně za rok. A celým tím rokem vás bude podcast provázet.

„Jde o to, jestli je ta škála kašpar a slušný úředník vyčerpávající. A jestli nám vlastně nejde o to, aby byl prezident spíš služebníkem,“ glosuje Kysela.

Tereze Matějčkové nepřijde moudré, že napříč českou politikou a volbami hledáme nepopsaný list, nějaký nový začátek.

„Chápe se to velmi často jako projev ctnosti, že člověk není ušpiněný politikou. Ale je spíš problém, že si nevážíme lidí, kteří už něco vytrpěli, zkusili, už něco i zkazili a třeba se z toho neúspěchu i dostali – a máme tendenci hledat politická mimina,“ vysvětluje filozofka.

Čekání na prezidenta: Jan Kysela, Tereza Matějčková, Petr Nováček a Jan Pokorný

O špinavé politice ví své Jan Pokorný, který se na to kdysi zeptal Václava Klause – co mu bývalý předseda vlády i prezident odpověděl?

K čemu jsou Miloši Zemanovi kuličky na pískovišti? O co opírá Petr Nováček svůj názor, že prezident bude vždy rozdělovat společnost a že očekávat opak je nesmyslné?

Účinkují: Tereza Matějčková, Petr Nováček, Jan Kysela, Jan Pokorný
Hudba: Martin Hůla
Premiéra: 4. 2. 2022

Čekání na prezidenta můžete poslouchat na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 6. února po 18. hodině.

autor: Pavel Vondra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.