Zelený oční zákal: Plíživý a záludný, varuje oftalmolog

8. březen 2016

Při neléčeném glaukomu, známém spíše jako zelený zákal, může pacient přijít až o 40 % zraku, aniž cokoli zpozoruje. Prvním příznakem bývá často pomalá ztráta periferního vidění. Ta může zůstat bez povšimnutí až do okamžiku významné ztráty zraku.

„Primární glaukom je velmi záludné onemocnění,“ potvrdil v Magazínu Leonardo Pavel Němec z oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Pro pacienta samotného skoro žádné příznaky nemá: plíživě a postupně degraduje a ničí buňky sítnice, a tyto změny způsobují, že se omezí zorné pole.

Riziko nemoci stoupá s narůstajícím věkem, nejvíce pacientů má kolem 65 let, ale výjimkou nejsou ani děti. Zvláště na pozoru by se měli mít lidé, v jejichž rodině se nemoc už objevila.

„Zelený zákal postihuje ve většině případů obě oči. Existují sice naprosto ojedinělé formy tzv. sekundárního glaukomu, který může být soustředěn na jedno oko, ale to je naprosto raritní,“ vysvětlil oftalmolog.

Jedno oko může být postiženo více, ale je rozhodně třeba léčit obě oči, dodal lékař.

Stanovit diagnózu je vhodné co nejdříve, upozornil Němec. „Čím později, tím větší část nervových buněk sítnice bude zničena.“

Jako u každého chronického onemocnění je léčba dlouhodobá a u většiny pacientů trvalá. U až 90 % z nich ale stačí lokální terapie očními kapkami.

Jaký je tedy mechanismus choroby? „Uvnitř oka se tvoří tekutina, která musí i nějak odtékat. Když jeden z těchto mechanismů funguje špatně, tak oko začne tlakovat.“

„A kapky jsou zaměřeny na to, že buď snižují tvorbu nitrooční tekutiny nebo zlepšují odtokové parametry oka. Preparátů je dnes velké množství, některé z nich kombinují oba efekty,“ říká Němec.

A pokud kapky nezabírají, dalším možným krokem jsou laserové zákroky. „Ty zlepšují odtokové parametry tzv. trabekula, což je místo, kterým přirozeně nitrooční tekutina odtéká.“

„Když ani to nezabere, tedy lasery nefungují a kapky nepomohly, je třetí možnost: další operační zákroky. Ty nemoci pacienta nezbaví, ale nám umožní dlouhodobě lépe kontrolovat nitrooční tlak,“ popsal metody boje proti zelenému zákalu Pavel Němec.

autoři: anr , mas , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.