Zatmění Slunce vzhůru nohama

13. listopad 2012

V úterý 13. listopadu nastane po dlouhých dvou a půl letech úplné zatmění Slunce. Odehraje se v Austrálii a odletěla za ním řada českých astronomů.

Nejbližší úplné zatmění Slunce bude možné pozorovat pouze ze severovýchodní Austrálie a jižního Tichomoří. Pevninu měsíční stín zasáhne zejména v australském Queenslandu, kde úplné zatmění potrvá jen něco málo přes dvě minuty. I přesto se za úkazem vypravilo mnoho vědců z celého světa včetně českých expedic. V České republice sice nebude vidět ani část úkazu, díky internetovým přenosům však můžete být téměř „u toho“.

Pro pár minut do Tichomoří
Úkaz se odehraje na území severovýchodní Austrálie, zejména pak na východnějším poloostrově jižního světadílu – v Queenslandu. Tam k úplnému zatmění dojde přibližně hodinu po východu Slunce ve výšce asi 13° nad obzorem. Dále měsíční stín poputuje do jižního Tichomoří, kde ovšem nezasáhne na žádný ostrov ani atol, takže bude pozorovatelný pouze z lodí. Nejdéle potrvá na oceánu asi 2000 km východně od Nového Zélandu - 4 minuty a 2 sekundy. V Austrálii na východním pobřeží mezi městy Cairns a Port Douglas jeho délka překlene jen těsně hranici dvou minut. Jako částečné pak budou zatmění moci spatřit mimo Austrálii a Nový Zéland obyvatelé všech souostroví v jižním Pacifiku.

Viditelnost úplného zatmění Slunce 2012 v Tichomoří

České vědecké expedice
Letošní zatmění je při stoupající sluneční aktivitě vědecky dost významné a velmi očekávané. Zejména do okolí australského města Cairns se za ním proto vydalo hned několik expedic z celého světa, které chtějí zachytit v co nejvyšší kvalitě například chaotickým magnetickým polem tvarovanou sluneční korónu. Za tímto účelem se do Austrálie pod záštitou Havajské astrofyzičky Shadii Habbalové vydal profesor brněnského VUT Miloslav Druckmüller, který ve fotografování zatmění Slunce dosáhl světového věhlasu. Druhý tým v čele s profesorovou dcerou Hanou Druckmüllerovou jede odděleně na druhé zvolené pozorovací stanoviště pro eliminaci případného neúspěchu při nepřízni počasí. V případě jeho přízně je ovšem jejich oddělení vhodné pro zachycení jemných rozdílů časových změn v paprskovité koróně. Profesor Druckmüller rovněž s velmi složitou aparaturou hodlá opět věnovat své úsilí výzkumu ionizovaných těžkých prvků v bezprostředním okolí Slunce. Samozřejmě – jako při každém úplném zatmění – na to má jen omezený čas. V tomto případě jen v řádu desítek sekund.

Do pásu totality (pás na zemi, odkud je vidět zatmění jako úplné) se rovněž vydali vědci ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu AV ČR. V čele s RNDr. Michalem Sobotkou, DSc., se tým vědců zaměří zejména na výzkum proměnlivého magnetického pole Slunce. V rámci maxima tohoto jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity jde totiž o jediné úplné zatmění Slunce s relativně dobrými pozorovacími podmínkami.

Miloslav Druckmüller a jeho dcera Hana

Zatmění naživo na internetu
Pokud máte možnost využít rychlejšího internetového přenosu, rozhodně si nenechte jev ujít alespoň prostřednictvím živých videopřenosů. Fáze úplného zatmění se odehraje v Austrálii ráno 14. listopadu mezi 6:38 – 6:40 tamního času. V České republice v té době bude úterý 13. listopadu 21:38 – 21:40 SEČ. Přímé přenosy poběží zejména z oblasti města Cairns, vše samozřejmě závisí na lokálním počasí v době úkazu. Online přenos zajišťuje i projekt GLORIA. Jedná se o celosvětovou síť robotických dalekohledů s volným přístupem, kde může veřejnost soutěžit s vlastním pozorovacím programem. V České republice je projekt GLORIA řešen na Astronomickém ústavu AV ČR, ČVUT a Fyzikálním ústavu AV ČR. Projekt GLORIA má i české stránky s informacemi o zatmění a online přenosu.

autor: Petr Horálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.