Zásadní změna v dopravě je nevyhnutelná. Nebude to bolet, slibuje předseda pražských Pirátů

13. srpen 2019

Praha chce v příštích 11 letech snížit emise oxidu uhličitého na polovinu a do roku 2050 být úplně bezuhlíková. Jak toho dosáhnout? Podle předsedy magistrátní komise pro udržitelnou energii a klima Martina Bursíka (LES) se změny budou týkat zejména dopravy: „Pro řadu automobilistů může být auto se spalovacím motorem, které jim stojí na ulici, klidně tím posledním. A tím dalším už bude elektromobil,“ prohlásil v Interview Plus.

„Zásadní změna je nevyhnutelná. Lidé si to uvědomují a zatím si to nejsou ochotni přiznat, ale ono to nebude bolet. Bude to souhrn měkkých opatření, která budou následovat jedno po druhém,“ říká předseda krajského sdružení České pirátské strany v Praze Jaromír Beránek.

Čtěte také

Mladí lidé si prý dnes už ani vlastní auto pořizovat nechtějí a více využívají městskou hromadnou dopravu nebo železnici. Podle Beránka je třeba eliminovat příjezd mimopražských řidičů do centra – kvůli tomu mají vzniknout nová parkoviště na periferii.

Piráti nejsou žádní ekologičtí fanatici. Razíme heslo ‚ekologie bez ideologie‘. Hledáme zejména měkčí opatření, a pokud jde o ta tvrdší, je nepochybně třeba dobudovat vnitřní okruh Prahy.
Jaromír Beránek

Beránek poukazuje na to, že pokud se elektromobily dobíjejí v tzv. pomalém režimu přes noc, tak to pro energetickou síť představuje minimální zátěž nad rámec běžného provozu. Nezbytnou součástí energetického mixu je prý pro Piráty jádro, zároveň je ale třeba rozvíjet obnovitelné zdroje, a naopak omezovat uhelnou energetiku.

Martin Bursík (Liberálně ekologická strana, LES)

„Kroky a změny budou pozvolné. Jiná cesta jednoduše není. Musíme si klást ambiciózní cíle, jinak nás k té změně nic nepřinutí. Lidé jsou pohodlní a vyhovuje jim současný způsob dopravy. Musíme občany motivovat, aby chování přizpůsobili dnešní realitě, která je v zemích na západ od našich hranic odlišná,“ hájí Beránek cíl hlavního města být do roku 2050 uhlíkově neutrální.

100 tisíc elektroaut je čtvrt Temelína

Právě to je ale podle předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka až příliš ambiciózní: „Praha má pracovat na svém zprůjezdnění a dokončení okruhu města. Filozofie, kdy zacpeme silnice a lidé nebudou chtít do auta, nebude v praxi fungovat a naopak do ulic přinese více smogu,“ upozorňuje.

Piráti to sice neměli v programu, ale teď se to zjevuje jako nové dogma.
Tomáš Portlík

Čtěte také

Připouští, že mladí lidé svým chováním vytvářejí nový trend v dopravě, významná většina obyvatel si ale dražší elektrické auto nemůže dovolit. Elektromobilita navíc potřebuje dostatek elektřiny a jak Portlík uvádí, letos v červnu Praha spotřebovala více než 1000 MW, což je polovina produkce dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

„Pokud pan Bursík vydá politické prohlášení, že by chtěl 100 tisíc elektromobilů, tak je to nesmysl. Dobíjecích stanic je zhruba 300 a v rámci veřejného osvětlení se plánují další 3000. Bylo by to 500–700 MW, což je půl bloku Temelína,“ vypočítává Portlík energetické nároky 100 tisíc elektrických aut.

Politici by podle něj neměli rozhodovat o tom, které technologie se budou používat, ale pouze stanovovat emisní limity a pozitivně motivovat lidi k tomu, aby obnovovali svůj vozový park.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související