Zapálený ekolog král Karel III.

17. září 2022

Nový britský panovník Karel III. bývá označován za klimatického krále. Na problém emisí a mizení biosféry upozorňuje už desítky let nejen na summitech a konferencích, ale také prostřednictvím řady osobních aktivit. Má pověst zapáleného ekologa a ochránce klimatu. Dlouhodobě se věnuje třeba ochraně deštných pralesů, ekologickému zemědělství nebo propaguje cesty ke snižování emisí skleníkových plynů. 

Na loňské klimatické konferenci v Glasgow upozornil, že lidstvo příliš rychle čerpá omezené zdroje planety Země a je třeba zavést mechanismy, které umožní zachytávat z atmosféry oxid uhličitý.

Čtěte také

Podle některých komentátorů byl Karel III. jediným státníkem v sále, který se nestal ekologem ze dne na den.

Ochraně přírody a klimatu se totiž věnuje už od 70. let. Od té doby se zasadil třeba za ochranu obojživelníků v deštných pralesích. Vědci po něm na oplátku jeden druh tropické žáby pojmenovali.

Přesvědčil výrobce čokolád

Karel III. také vystoupil na řadě konferencí a snaží se svůj vliv využít k osvětě dalších politiků. Podařilo se mu přesvědčit producenty čokolády, aby využívali kakao od zemědělců, kteří nepoškozují tropické lesy.

Čtěte také

Kromě politiků se ještě jako princ Charles zaměřoval i na ovlivňování podnikatelů, aby podnikali udržitelněji a zodpovědněji k planetě. Jde hlavně o jeho Iniciativu za udržitelné trhy a také Terra Carta, která oceňuje firmy snažící se o šetrné hospodaření. 

Před 12 lety navštívil nový britský monarcha i moravskou ekologickou obec Hostětín. Zajímala ho bioplynová stanice, kořenová čistička nebo sušírna ovoce. 

Může ale osobnost bez větší přímé politické moci něco změnit? Na to se v Natuře zaměřuje Ondřej Novák, poslechněte si.

Spustit audio

Související