Bývalý ministr životního prostředí Brabec dostal anticenu Ropák roku

9. červenec 2022

81 z 96 členů odborné poroty rozhodlo o výherci ankety o antiekologický počin Ropák roku za rok 2021. Je jím bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ekologům, aktivistům a odborníkům na životní prostředí vadí jeho postup v kauze Bečva, kdy ministerstvo a Česká inspekce životního prostředí čelili kritice za chyby při vyšetřování havárie.

Komise se nelíbil i údajně nedostatečný zájem bývalého ministra o veřejný zájem při projednávání stavebního zákona, který omezuje možnost veřejnosti zasáhnout do stavebního řízení. A porotci „ocenili“ i laxní přístup k řešení klimatických otázek.

Čtěte také

Od roku 2016 zvítězili v anticeně Ropák roku hned čtyři ministři hnutí ANO. Odborná porota v minulosti udělila cenu opakovaně i zástupcům ODS a ČSSD. „Ropáka“ obdržel také prezident Miloš Zeman nebo bývalý prezident Václav Klaus.

Osobnosti ochrany přírody zvolili také vítěze anticeny Zelená perla. Tou je Pynelopi Cimprichová, první místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie za výrok zpochybňující smysluplnost snižování emisí skleníkových plynů.

Celou Naturu najdete v audiozáznamu, připravil Ondřej Novák.

Spustit audio

Související