Zaorálek je silná figura, která bude vidět a slyšet. Zviditelní i svůj rezort, myslí si novinář

28. srpen 2019

Prezident Miloš Zeman jmenoval v úterý Lubomíra Zaorálka (ČSSD) novým ministrem kultury. Ten by se rád nejdříve věnoval platům v kulturní sféře.

Období nejistoty na ministerstvu kultury je u konce. „(Lubomír) Zaorálek vstupuje na ministerstvo jako zkušený politik. Proto chce jako první řešit aktuální agendu – rozpočet a situaci v Národní galerii,“ komentuje první kroky ministra kultury publicista Petr Fischer.

Podle jeho slov ale Zaorálek zatím nepřišel s žádnou dlouhodobější vizí. „Není přitom žádný nováček, takže bych očekával, že do vlády půjde s konkrétním plánem,“ dodává.

Financování kultury

Co už víme je, že by Zaorálek rád ,ještě před uzavřením rozpočtu na rok 2020, vyjednal navýšení platů pracovníků v kultuře. „Pokud se ostatním ministerstvům podařilo vyjednat navíc 18 miliard, myslím, že nějaká ta miliarda by se ještě našla i tady,“ připomíná publicista průběh jednání mezi ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ostatními členy vlády.

Čtěte také

Fischer by ale rád viděl i novou koncepci financování rezortu. „Cestou může být soukromé financování formou mimorozpočtového fondu. Že to může fungovat docela dobře, vidíme na příkladech v zahraničí. Podobnou koncepci se ovšem zatím nikomu nepodařilo předložit,“ popisuje.

To ovšem nepovažuje za příliš reálné reportér zpravodajského webu Seznam Zprávy Václav Dolejší. „Patrně to nebude ČSSD, která by něco takového předkládala. K levicové sociální demokracii patří ta základní představa, že vše bude financováno z eráru.“

Silný politik

Jak se Lubomír Zaorálek popasuje se skutečností, že kultura bývá na vládě vnímána jako ministerstvo s nejmenší autoritou? „On je viditelnou a mimořádně silnou politickou figurou. Bude proto vidět a slyšet daleko víc než jeho předchůdci. To by mohlo pomoci kultuře jako celku,“ odpovídá reportér.

Čtěte také

Ze Zaorálkova angažmá ve vládě by mohla těžit i samotná ČSSD. „On dokáže říct do očí jak premiéru Andreji Babišovi, tak prezidentu Miloši Zemanovi, co si o nich myslí,“ připomíná Dolejší.

Právě to by mohlo být v budoucnu jedním ze Zaorálkových úkolů – vymezit se vůči koaličnímu partnerovi a zviditelnit tak ČSSD ve vládě.

Jak přesně by mohlo vypadat nové financování kultury? Jak si stojíme v podpoře kultury ve srovnání s okolními zeměmi? A jaké vztahy má nový ministr s premiérem a prezidentem? Poslechněte si celou debatu Petra Fishera a Václava Dolejšího s moderátorkou Věrou Štechrovou.

autoři: Věra Štechrová , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související