Petr Hartman: Miliardy v rozpočtu pro ČSSD navíc jako bolestné za ponížení kolem ministra kultury

23. srpen 2019

V České republice se dosud nikdy nerozpadla vláda kvůli tomu, že by nedokázala ve sněmovně prosadit návrh státního rozpočtu na příští rok.

Z této tradice nevybočí ani Babišův kabinet. Byť se v posledních týdnech v médiích množily spekulace o tom, že právě neshody týkající se podoby rozpočtu mohou být záminkou pro odchod ČSSD z vlády.

Čtěte také

Jak ukazuje realita, měly podobné úvahy daleko ke skutečnosti. Ve hře sice byly na první pohled velké peníze, z pohledu státního rozpočtu však šlo svým způsobem o drobné. I ty se pochopitelně hodí. Čím více se jich vydoluje ze státní pokladny, tím lépe.

Proto jsme byli svědky dramatických prohlášení o tom, že sociální demokraté ze svých požadavků nesleví. Proto se objevovaly teorie o tom, že konflikt o rozpočet přeroste v rozpad vládní koalice. Tím spíš, když se vlekla výměna ministra kultury a premiér nebyl příliš aktivní v jejím prosazení u prezidenta republiky.

Stačilo pár dnů a všechno je jinak. Sociální demokraté přehodnotili svůj postoj. Michal Šmarda už nechce být ministrem a do vedení resortu míří Lubomír Zaorálek. Premiér spolu s ministryní financí zase vyslyšeli nářky ČSSD a v rozpočtu pro ni našli miliardy navíc. Jak při takovýchto vyjednáváních bývá obvyklé, museli sociální demokraté trochu slevit.

Andrej Babiš musí vytvářet dojem

Podle očekávání nejdéle trvalo dohadování s ministryní práce a sociálních věcí. Chtěla přidat nejvíc peněz a zároveň pod její resort spadá například problematika důchodů. Přitom senioři tvoří velmi početnou voličskou základnu hnutí ANO.

Čtěte také

Proto musí Andrej Babiš vytvářet dojem, že má na fungování ministerstva vliv. Zkrátka, že bez jeho přičinění by nedostali přidáno více, než bylo za minulých vlád obvyklé. Nebylo tudíž reálné, že by hned sociální demokratce Maláčové vyšel vstříc.

Výsledkem bylo vlekoucí se dohadování, na jehož konci je kompromis. Ten neumožňuje ČSSD tvrdit, že prosadila beze zbytku svou. Zároveň miliardy v rozpočtu navíc mohou být argumentem, proč z vlády neodejít navzdory ponížení, které se jí dostalo kolem jmenování ministra kultury.

Petr Hartman

Není náhodou, že dosažený kompromis mezi Alenou Schillerovou a Janou Maláčovou byl oznámen jen pár hodin předtím, než vedení ČSSD začalo projednávat, zda i nadále zůstane součástí Babišova kabinetu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio