Zákaz trestání dětí? Proto hned nemusíme měnit zákony, říká senátor Čunek

20. červenec 2023

Téměř 58 procent rodičů, podle nového vědeckého výzkumu, občas své děti fyzicky trestá, třetina z nich to považuje za běžnou součást výchovy. „Facka nebo pohlavek patří do běžného života, ale nesmí to být týrání,“ míní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Může se stát, že rodičům ujedou nervy, ale neměla by to být norma. Společnost by se měla jasně vyjádřit, že násilí do mezilidských vztahů nepatří,“ říká náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu občanského zákoníku, která by fyzické i psychické tresty na dětech měla za nepřípustné. Podle některých kritiků by to ale vedlo ke zbytečné kriminalizaci rodičů. S tím náměstek Dvořák nesouhlasí.

Čtěte také

„Záměrem novely je vložit jednu drobnou větu do občanského zákoníku. Nechceme rodiče trestat, ale v zákoně vyjádřit normu. Ta říká to, co je ve funkční rodině běžné, a sice to, že děti by měly být vychovávány v prostředí, které je prosto násilí a duševních útrap. To je náš záměr,“ vysvětluje s tím, že rodičům žádná sankce nehrozí.

Podle senátora Čunka ale není kvůli tomu potřeba měnit občanský zákoník. Připomíná, že minulý týden Senát schvaloval vyřazení několika stovek nadbytečných a nepoužívaných norem z právního řádu ČR.

„A teď tam máme dát jednu větu, která je nějakým výchovně morálním apelem a patří úplně někam jinam. Pokud se dá do zákona, už to signalizuje, že tady někdo něco porušil,“ tvrdí senátor.

Čtěte také

„Výchovný apel by měl být vyjádřen jinak: Měl by být součástí rodinné nebo občanské výchovy a podobně. Zcela jistě ne v zákoně. To je už pak jen krok k tomu, aby přišel někdo s ,inovativním plánem‘, který směřuje proti přirozenosti života,“ naznačuje senátor a starosta Vsetína.

Dvořák zdůrazňuje, že občanský zákoník už dnes obsahuje celou řadu podobných deklarací, zvlášť v části týkající se rodinného práva.

„Jedná se o základní pravidla. Například, že si manželé mají být věrní, mají se v manželství vzájemně podporovat a děti dbát svých rodičů. To už je dnes součástí našeho práva, součástí vyjádření hodnot naší společnosti. A je to běžné i v jiných zemích. Mimochodem úprava nepřípustnosti trestání dětí je součástí právního řádu ve více než 60 zemích světa, včetně Německa, Polska nebo Maďarska,“ připomíná.

Každá chvíle ve výchově je originální

Podle Čunka je výchova dítěte komplexní záležitost. Považuje prý proto za závadné, když se společnost vrhne jediným směrem.

„Každá chvíle ve výchově je originální, ale především je uvozena tím, že rodič miluje své dítě, které je zas vázáno láskou na rodiče. Všichni vědí, že se fyzický trest nepoužívá jako nějaký standard ve výchově, ale dát to do zákona? To je nadbytečné, tedy, pokud tam nemá být trest,“ myslí si lidovecký senátor.

Čtěte také

Náměstek ministra poukazuje na to, že úřady ročně z rodin odeberou kolem tří tisíc dětí právě proto, že vyrůstají v prostředí, které je násilné, nebo jejich rodiče se o ně nejsou schopni postarat.

„Myslím si, že je to alarmující číslo, protože děti by měly vyrůstat v rodinách a v milujícím prostředí. Vedle řady dalších opatření, které by stát měl dělat, aby byly děti v bezpečí a aby se jejich rodiče o ně řádně starali, je i to jeden z kroků, jak předcházet eskalaci násilí v rodině,“ konstatuje.

„Je potřeba k rodičům, kteří si myslí, že to, co dělají, dělají ve prospěch dítěte, nebo, že trest, který používají, je přiměřený a má nějaký pozitivní účinek, dát najevo normou, že to není správná cesta,“ uzavírá náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák z hnutí STAN.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související