Zahradník ředitelem

25. březen 2003

Nestává se běžně, že se zámecký zahradník stane ředitelem. V případě Václava Hrubého je ovšem tento nezvyklý kariérní postup až druhým dějstvím dramatu, ve kterém se nejprve z ředitele konferenčního centra v zámku Štiřín stal tamtéž zahradníkem. Došlo k tomu před čtyřmi lety, kdy ministerstvo zahraničí, pod něž Štiřín patří, vedl Jan Kavan a jeho generálním sekretářem byl Karel Srba.

Václavu Hrubému bylo vyčítáno špatné hospodaření, které ovšem soud neprokázal. Hrubý od počátku tvrdil, že se stal obětí politické intriky, ve které se od něj žádalo svědectví, které by kompromitovalo bývalého ministra zahraničí Josefa Zielence. Vladimír Hrubý v sebeobraně zveřejnil šokující nahrávky telefonátů, ze kterých bylo zřejmé, že je vydírán, nicméně to, co bylo jasné každému normálně myslícímu člověku, nezaujalo vyšetřovatele. Ani politici a státní úředníci, kteří čelili nepěknému podezření, že se Hrubému mstí za neochotu podpořit vykonstruovanými důkazy pomluvu, vyřčenou tehdejším premiérem, nepřijali za skandál osobní odpovědnost.

Tento zapomenutý příběh jedné lidské křivdy má zvláštní epilog. Vladimír Hrubý včera uspěl ve výběrovém řízení na místo, ze kterého byl odvolán. Generální sekretář, který se o odvolání Hrubého zasloužil tvrzením o jeho údajně špatném hospodaření, stojí před soudem za podezření, že objednal vraždu novinářky, která upozorňovala, že nestandardně hospodaří on sám. Tehdejší premiér, jehož prostořekostí vše začalo, si v politickém důchodu krátí čas rozvracením strany, které kdysi předsedal, a jeho ministr zahraničí dnes předsedá Valnému shromáždění OSN, kde může přihlížet intrikování vpravdě globálnímu. Václav Hrubý se do funkce, ze které byl intrikány vypuzen, symbolicky vrací prvního apríla.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka