Žádné rekordy

18. červen 2003

Když loni rakouský populistický politik Haider vyvolal referendum kvůli Temelínu, více než devět set tisíc Rakušanů svým podpisem podpořilo požadavek, abychom s touto jadernou elektrárnou nesměli do EU. Pouze necelých sto dvaatřicet tisíc podpisů se ovšem nyní podařilo shromáždit rakouské pobočce Greenpeace pod požadavek, aby rakouská vláda aktivně vystoupila proti využívání jaderné energie v členských zemích Unie. Vysoký nepoměr hlasů dodatečně potvrzuje podezření, že nával u "temelínského" referenda nebyl způsoben pouze obavou našich sousedů z jaderné energetiky.

Spíše se jednalo o reakci na politický styl našeho bývalého premiéra, který uměl skutečně mistrně přilévat olej do Haiderova diplomatického ohně. Spíše než o procento Rakušanů požadujících bezjadernou Evropu se v noci agentury zajímaly o částku, za kterou Manchester pustí Bavida Beckhama do Realu Madrid. Ani v tomto případě se ovšem rekord nekonal. Real pořídí zřejmě nejpopulárnějšího současného fotbalistu zhruba za částku, jakou před rokem Juventus zaplatil Laziu za Pavla Nedvěda, tedy v přepočtu za nějakou miliardu korun. Nejvíce peněz za přestup fotbalisty vyinkasoval před rokem právě Juventus od Realu, když se z Turína do Madridu stěhoval Zinedine Zidane. Po včerejšku se zdá, že hráčem, kterého populární Beckham v Realu nahradí, bude na stejné pozici hrající Luis Figo.

Mimochodem, v tomto ohledu je fotbalový byznys přehlednější než ten energetický. Populární náhrada za jadernou energetiku je totiž protimluv, protože systémovým řešením může být pouze snížení našich energetických nároků. O omezení spotřeby elektřiny v Evropské unii ovšem Rakušané v referendu nehlasovali ani náhodou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.