Začala volební kampaň

8. prosinec 2005

Do voleb zbývá ještě víc než půl roku, ale zdá se, že volební kampaň již začala. Bohužel pro ni platí to samé, co pro vodu: vždy teče nejnižším korytem. Jinými slovy: úroveň kampaně se nepřizpůsobuje nejvyšším výkonům, ale bohužel vždy nejnižším vulgárním výronům. Podle toho, co už vidíme, boj bude drsný, nekorektní a populistický. Tón tentokrát budou udávat asi dva lidé: Dr. Rath a Dr. Železný. První svými nepodloženými obviněními a druhý "šokovou" kampaní.

0:00
/
0:00

Zajímavé je, že se tak děje akorát v době, kdy se v sousedním Německu zveřejňují první analýzy patové situace po zářijových volbách, které poukazují na to, že nerozhodný výsledek přinesly právě ideologické a konfrontačně vedené kampaně a od nových vůdců obou tamějších největších stran se čeká věcnost a analytická střízlivost. Vsadil-li premiér Paroubek na ministra Ratha, znamená to, že se domnívá, že my k Evropě ještě stále nepatříme, že u nás je všechno jinak, ač naopak průzkumy předvídají velice vyrovnané rozložení sil mezi levicí ČSSD a KSČM a pravicí ODS a KDU-ČSL. Nebylo by tedy od věci uvažovat o zásadní změně ve vedení kampaně, která by mohla zvýšit prestiž politiky jako takové i velkých politických stran. To se evidentně nestane, jak ukazuje pouhý výčet žalob na volebního lídra sociální demokracie v Praze pana ministra Ratha jen z posledních několika málo týdnů. Je jich totiž pět a další se údajně připravují.

Připomeňme jen, že Rath obvinil středočeského hejtmana Petra Bendla z rozkrádání nemocnic a šéfa ODS Mirka Topolánka z korupce a tunelování. Oba jmenovaní uvažují rovněž o podání žalob. Rathovu metodu nedoložených razantních útoků lze nejlépe rozkrýt na menších obviněních, z kterých jasně vyplývá, že pan ministr mluví rychleji než myslí a že je přesvědčen, že lidé si dnes spíš pamatují tón než obsah a že razance je právě tím, co nejvíce oceňují.

O Topolánkovi prohlásil, že je Valach naroubovaný do Prahy, jako kdyby šlo o výjimku, jeho nynější šéf Paroubek pochází z Olomouce a bude kandidovat za Ústecký kraj. O ODS tvrdil, že její volební program představuje "gigantický experiment", v němž navrhuje rovnou daň, kterou se inspirovala někde na Ukrajině a v méně rozvinutých zemích. Rovná daň je přitom zavedená ve vyspělém Honkongu, na Slovensku a v Estonsku a dle odborníků všechny tyto ekonomiky vykazují větší růst než má Česká republika.

Podle Mladé fronty Dnes není ani pravda to, co prohlásil v Právu, že premiér Paroubek prosadil pražský tunel pod Mrázovkou, protože v té době, tedy v první polovině devadesátých let, byla sociální demokracie na pražské radnici v opozici.

Doktor Rath je skutečně, jak říká poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda, jako sud se střelným prachem a bude pro jejich stranu nebezpečnou zbraní. Zvlášť tehdy, kdyby začaly před volbami pracovat řádně soudy a Dr. Rath by byl včas potrestán. Postoj soudů prověří právě před volbami jejich nezávislost.

A to platí i o případě Dr.Železného, kterého mohou soudy již stíhat, protože ho Evropský parament zbavil imunity. Člověk, kterému jde o všechno, aby nemusel jít do vězení, je pro své okolí vždy nebezpečný, protože je schopen čehokoliv, nemá žádnou vnitřní korekci. Dokazují to i hesla, s kterými jde do voleb - ač podle víkendového sněmu konečnou "šokovou" taktiku teprve sdělí později. Polovina potravin v supermarketech musí být českého původu. Zloděje, který vás ohrožuje na vašem pozemku, můžete zastřelit atd. Kdybychom tato hesla brali vážně, musel by být Železný už dvakrát mrtvý: na našem pozemku ukradl televizi a v ní pak vysílal většinu zahraničních filmů a seriálů.

Spustit audio