Za ekonomické problémy Venezuely můžou USA, tvrdí komunista Pawlas. Směšné, reaguje náměstek Kaucký

7. únor 2019

Česká republika uznala venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa prozatímním prezidentem země. Čeští komunisté ale krok kritizují jako vměšování se do záležitostí suverénního státu a tvrdí, že se tím přiblížila hrozba občanské války ve Venezuele.

„Prezident Nicolás Maduro vyhrál regulérní volby, kterých se zúčastnilo 150 mezinárodních pozorovatelů, proběhlo 18 auditů a nebylo shledáno, že by došlo k porušení,“ míní poslanec Daniel Pawlas (KSČM).

Daniel Kroupa: Smutný, ale otřepaný příběh Venezuely

Protesty proti venezuelskému prezidentovi Nicolasi Madurovi před ambasádou v Mexico City

Když se ve Venezuele rozhodl nový prezident Hugo Chávez zavést „socialismus pro 21. století“, vyvolal nadšení levice po celém světě i u nás.

Maduro ovšem při lednové inauguraci nesložil přísahu v parlamentu, jak předepisuje ústava, ale před členy nejvyššího soudu. „To překážkou není. Uvědomme si, jaká je celospolečenská situace ve Venezuele a kdo se tamní politiku snaží ovlivnit zvenku,“ trvá si na svém Pawlas.

„Maduro má informace, nebo vychází z určitého předpokladu, že předseda Národního shromáždění je určitým způsobem pod určitou doktrínou a ty nitky vedou do Spojených států amerických,“ vysvětluje důvody, proč Maduro vytvořil nové parlamentní těleso a vládne s pomocí nejvyššího soudu bez ohledu na legitimně zvolený parlament.

Situaci by prý mohly pomoci zklidnit státy Střední a Jižní Ameriky, naopak Spojené státy, Rusko, Čína nebo Evropská unie by v regionu neměly rozhodovat.

Jako komunisté hluboce nesouhlasíme s kroky ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a potažmo teď i celé vlády. Není to jen Venezuela, ale i jeho návštěva na Ukrajině, kde podporuje fašizující tendence.
Daniel Pawlas

Venezuela je podle Pawlase bohatým státem, jehož ekonomické problémy způsobují sankce, které v roce 2015 jednostranně uvalily Spojené státy. Země tak na světovém trhu nemůže volně prodávat své zboží.

„Bank of England nechce vydat zásoby zlata, které Hugo Chávez nashromáždil pro venezuelský lid, a několik tankerů s ropou není vpuštěno do amerických přístavů,“ popisuje Pawlas aktuální dění.

Maduro není prezident

„Je naprosto směšné tvrdit, že za současnou šílenou a katastrofální ekonomickou situaci ve Venezuele mohou americké sankce. Primárně za ní můžou vlády prezidentů Cháveze a Madura,“ reaguje náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký (ČSSD).

Právě nezodpovědná ekonomická politika obou prezidentů podle Kauckého uvrhla zemi s největšími zásobami ropy na světě do obrovské hospodářské krize, kdy je 90 % obyvatel pod hranicí chudoby a za poslední tři roky emigrovaly dva miliony Venezuleanů.

Ministr zahraničí i vláda dodržují demokratické principy a snaží se je prosazovat a podporovat jejich dodržování i ve světě. (...) Vnímám rozdílný názor KSČM na toto téma, byť s ním bytostně nesouhlasím.
Lukáš Kaucký

Dění ve Venezuele je americkou operací, Trump potřebuje nějaký úspěch, říká expert

Protesty ve Venezuele

Venezuelský prezident Nicolás Maduro odmítl ultimátum, které mu daly evropské země, aby oznámil nové prezidentské volby. Španělsko, Francie, Velká Británie, Německo a další tak nyní zřejmě uznají za úřadujícího prezidenta opozičního lídra Juana Guaidóa. Na jeho stranu se o víkendu postavil i jeden z vysoce postavených venezuelských generálů.

Kaucký připouští, že Venezuela se nachází ve vážné ústavní krizi a jednoznačné tak není ani postavení prozatímního prezidenta Guaidóa. „Ale jedna věc je naprosto jasná. Maduro není venezuelským prezidentem. Nesložil slib předepsaným způsobem,“ zdůrazňuje.

Jediným možným řešením krize je podle náměstka právě tlak velmocí na obě strany sporu, aby zasedly k jednacímu stolu a s pomocí OSN se dohodly na nových prezidentských volbách. Kaucký se obává toho, jak se zachová venezuelská armáda – ať už by se přiklonila na kteroukoli stranu, není to prý dlouhodobě dobré řešení.

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.