Wikipedia slaví 15 let

15. leden 2016

Wikipedii založil Jimmy Wales v roce 2001 v San Francisku. V Česku tato internetová encyklopedie patří k nejoblíbenějším informačním zdrojům.

„Původně plánoval vytvořit encyklopedii, kterou budou psát profesionálové, ale články vznikaly velmi pomalu. Zjistil, že nejlepším způsobem je zapojit do toho široké masy,“ vysvětluje okolnosti vzniku tohoto fenoménu Vojtěch Dostál, předseda rady Wikimedia Česká republika.

Jsou ve Wikipedii chyby, když do ní může psát každý? Podle Dostála jsou tam chyby stejně jako v každém jiném dostupném zdroji. „Ke všem encyklopediím by uživatel měl přistupovat kriticky a ověřovat si je z jiných zdrojů,“ říká Dostál.

Heslo na Wikipedii může založit kdokoliv. Jakmile ho napíše, je veřejně dostupné. Podstatné je, že komunita wikipedistů – redaktorů Wikipedie může hesla dále opravovat a doplňovat. „Články se tak neustále vylepšují, i když třeba ze začátku nejsou ideální,“ ujišťuje Dostál.

Wikipedisté řeší milióny dotazů denně téměř z celého světa. „Bohužel téměř z celého světa, protože například v Číně je Wikipedie v poslední době zakázaná,“ uzavírá Dostál.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.