Vzduch bez koronaviru? Čeští vědci pracují na nové čističce vzduchu s téměř bezúdržbovým filtrem

24. březen 2021

Na ČVUT připravují nový typ čističky vzduchu. Její hlavní výhodou má být to, že bude umět „zatočit“ s koronaviry, což běžné čističky nezvládají. Navíc má mít speciální téměř bezúdržbový filtr. Nové zařízení by našlo své využití jak v domácnostech, tak i ve veřejných budovách. K tomu by mohlo fungovat i v dopravních prostředcích – včetně osobních aut. Vývoj má být hotový do konce letošního roku.

Čistička vzduchu počítá s výsledky výzkumu, o kterém ČVUT informovala už loni v létě. Jde o speciální filtr složený z uhlíkové textilie a nanotextilie. Dezinfekci má na starosti bezpečný napájecí systém o 12 voltech. Ten totiž textilní kompozit dokáže ohřát až na 100 stupňů Celsia, což by mělo být účinné i na koronaviry.

Čtěte také

„Podle výsledků prvních testů to vypadá, že budeme úspěšní. Co jsme řešili teď, se týkalo hlavně tlakové ztráty. Jde o to, aby filtr nekladl příliš velký odpor a mohl být použitelný všech systémech ventilací a klimatizaci,“ popisuje jeden za autorů nápadu Lukáš Vojtěch z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Zároveň naznačuje směr, kterému se bude se svým týmem v následujících týdnech intenzivně věnovat tak, aby už na konci letošního roku mohl být k dostání komerční produkt. „Chtěli bychom, aby na podzim mohla jít čistička vzduchu do výroby. A pak s tím filtrem máme ještě větší plány, a to v oblasti automobilového průmyslu,“ říká výzkumník.

Další plány zatím vědci konkretizovat nechtějí. Dá se ale odhadnout, že filtry by se mohly snadno stát součástí klimatizačních jednotek běžných automobilů. Koronavirus totiž zvládnou i bez UVC zářičů, které jsou mimo jiné prostorově náročnější než nový filtr vyvinutý na ČVUT. Jeho další výhodou mají být nízké pořizovací i provozní náklady.

Tuto výzkumnou práci podpořila Technologická agentura České republiky, a to sumou 1,6 milionu korun.

Roušky s nanočásticemi stříbra z Olomouce

Filtrům, které by zvládly koronavirus, se intenzivně věnují také třeba na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jdou na to ale jinak než na ČVUT.

Čtěte také

Začátkem března 2021 představili experti Přírodovědecké fakulty materiál s nanočásticemi stříbra. Díky němu by roušky a respirátory mohly být jednak účinnější, déle by vydržely a ještě by mohly být ohleduplnější k pleti.

Ta nejjednodušší aplikace, tedy roušky a respirátory, by z toho materiálu mohly být už v létě. Je dost pravděpodobné, že další aplikací budou právě pro filtry do čističkách a klimatizačních jednotek, čímž se oba týmy – jak olomoucký, tak pražský – stanou přímými konkurenty.

autor: Petr Kološ
Spustit audio

Související