Vysvědčení a demise

30. červen 2004

Zrovna v den, kdy školáci obdrží černé na bílém ohodnocení svých studijních výsledků, by podle všeho měl prezident dostat černé na bílém, že odstupuje vláda. Ministři si ovšem, na rozdíl od žáků, budou muset na vysvědčení ještě nějakou dobu počkat. Do ustavení nového kabinetu budou ještě vést ministerstva, ale než by se pouštěli do nějakých zásadních projektů, spíše už budou připravovat svou agendu na odevzdání.

Hodnocení vlády Vladimíra Špidly bude zajímavé až z odstupu, poté co opadnou emoce. Už nyní se ovšem odstupující premiér dočkal první satisfakce. V internetové anketě na iDnes byl v hlasování čtenářů shledán lepším premiérem, než jeho předchůdce Miloš Zeman. Jako všichni premiéři, byl i Vladimír Špidla kritizován zprava i zleva za to, co vláda učinila, anebo neučinila. Výhrady, kterým čelil, byly vedeny odlišnou představou jeho kritiků na řešení věcných problémů. Odstup ovšem spíše zviditelní některé klady Špidlova působení v čele vlády. Například to, že měl vždy pod kontrolou svůj slovník, nevyjadřoval se hrubě a i ve vypjatých situacích racionálně vyjednával. K dobru mu bude připočteno, že se marnivě nepředváděl, a pokud působil mediálně neobratně, pak určitě nikoli pyšně.

Jeho demisi ostatně neprovázejí žádné škodolibé komentáře ani spekulace o nějakých osobních motivech jeho rezignace. A konečně - svou politickou prohru absolvuje s noblesou, nehroutí se ani nezuří, loajálně ke své straně se v médiích drží zpátky. To všechno samozřejmě ve společnosti politiků, zpravidla sebestředných lidí s neskrývanými mocenskými ambicemi, představuje handicap. Je vlastně s podivem, že se Vladimír Špidla v politice dostal tak vysoko a že byl premiérem tak dlouho. Nějak se to k němu nehodilo.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.