Vysílat či nevysílat

30. říjen 2003

Vysílat či nevysílat - to je otázka, kterou si v souvislosti s odvolacím řízením před trestním senátem pražského vrchního soudu kladou právníci, politici, novináři, veřejnost a nakonec také hlavní obviněný Karel Srba. Ten si zřejmě zprvu sliboval, že přítomnost televizních kamer může hrát v jeho prospěch, včera ovšem prostřednictvím advokáta vyjádřil obavu z diskusí a komentářů, kterými Česká televize míní přenosy oživit.

Jeho obavu sdílí i předseda Rady České televize, který ohlášené související diskuse v televizi považuje za předimenzované a soudí, že mohou zásadním způsobem ovlivnit pohled na projednávaný případ. Česká televize slibuje, že diskutující nebudou mluvit soudcům do řemesla a omezí se na osvětu. Pokud ovšem advokát Karla Srby vznese námitku proti jakémukoli komentování přímého přenosu a soud tuto námitku uzná, měla by mít Česká televize připraveny nějaké přírodovědné filmy či hudební videoklipy, aby nakonec ještě obviněnému neposkytla záminku k protestu u Ústavního soudu.

Pro dnešek a zítřek platí, že obžalovaní mají právo na spravedlivý proces a veřejnost má právo na informace. Na diskuse bude dostatek příležitostí po vynesení rozsudku. Shledá-li soud vysokého státního úředníka vinným z osnování vraždy nepohodlné novinářky, může se diskutovat, zda se jedná o selhání jednotlivce anebo typický projev zdejší politické kultury. Bude-li naopak Karel Srba osvobozen, také bude o čem mluvit. Například o kompetenci vyšetřovatelů anebo o tendenci kriminalizovat podnikání. Konečně i debata o užitečnosti přímého přenosu ze soudní síně bude smysluplnější poté, co se takový přenos uskuteční. Jsou-li dnes kamery u soudu ve veřejném zájmu, pak je veřejným zájmem, aby tam byly pouze kamery.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.