Vyhraje Macron, nebo Le Penová aneb Čekání na prezidenta či prezidentku Francie

15. duben 2022

„Vyhraje-li Emmanuel Macron, tak tipuji, že má šanci získat parlamentní většinu. Zatímco když vyhraje Marine Le Penová, tak vzhledem k volebnímu systému do Národního shromáždění většinu spíš nedostane. Protože její strana, přestože je v průzkumech veřejného mínění úspěšná, tak má jen malinko poslanců. A připadá mi dost nepravděpodobné, že by si jich najednou pořídila stovky,“ přemýšlí nejen o francouzských prezidentských volbách ústavní právník Jan Kysela.

Francie je zemí s poloprezidentským systémem, což podle filozofky Terezy Matějčkové znamená silnou roli hlavy státu.

Čekání na prezidenta 
s filozofkou Terezou Matějčkovou,
s ústavním právníkem Janem Kyselou,
s komentátorem Petrem Nováčkem a moderátorem Janem Pokorným.

„A když do funkce nastoupil Emmanuel Macron, tak se přirovnal k Jupiterovi. To znamená k tomu, který vládne zpovzdálí – ale taky velmi záhy narazil. „O Macronovi se hovoří jako o mimořádně nenáviděném prezidentovi proto, že je chápán jako prezident elit,“ dodává filozofka.

Čtěte také

„Tam je dobrou tradicí, že když je prezident zvolen, tak se maximálně do 14 dnů začne proti němu v ulicích protestovat,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

„Tímto způsobem Macron například musel zabalit budoucí důchodovou reformu, o které předtím hodně mluvil,“ dodává.

Poslechněte si celý podcast Čekání na prezidenta v audiu. Koho z českých kandidátů teď favorizují průzkumy? Kdo je podnikatel Tomáš Březina a jaké má šance?

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 17. dubna po 18. hodině.

Spustit audio

Související