Klára Notaro: Proč se dnes Emmanuel Macron obává nové Marine Le Penové

13. duben 2022

První kolo prezidentských voleb ve Francii letos připadlo na Květnou neděli. Mnozí voliči se zelenými snítkami buxusu, což je francouzská obdoba našich svěcených kočiček, se po mši rovnou vydali do volebních místností ve školách, domech kultury, sportovištích. Do školy vedle kostela v Levallois u Paříže přišel odevzdat svůj hlas také starší pán, rabín v širokém  černém klobouku, za ruku vedl malého kloučka ve svátečních šatech.

Koho asi tento vážný muž volil? Emmanuela Macrona? Nebo republikánku Valérii Pécressovou? A koho asi volila slečna s tetováním ? Macrona, ultralevičáka Mélenchona nebo ekologa Jadota?

Čtěte také

Mladí lidé dřív volili socialisty, ale to dnes už neplatí, starostka Paříže Anne Hidalgová dostala letos necelá dvě procenta hlasů.

Krásné dubnové počasí mělo přát volební účasti, ale ta byla nízká. Nejvyšší byla na venkově, kde jsou prezidentské volby víc než jinde jakýmsi občanským rituálem, vzácnou chvílí v životě, kdy je možné ovlivnit budoucnost své země i své rodiny. Sousedé s respektem debatují před radnicí a v šest večer se jdou podívat do volební místnosti, kde se za hrobového ticha sčítají hlasy.

Mimo velká města je oblíbená Marine Le Penová ze strany Národní sdružení. Zde lidem nevadí vzpomínka na její dávná prohlášení, že Francie by měla opět používat jako měnu franky a vystoupit z Evropské unie. Na venkově nevadí, že ještě nedávno bezmezně obdivovala Rusko.

Bez nálepky ultrapravice a rasismu

Na sídlištích s paneláky bývá v den voleb klid a ve volebních místnostech liduprázdno, lidé, kteří zde žijí, často pocházejí z jiných zemí a o politiku se nezajímají, protože politikové se nezajímají o ně, protože nevolí. Je to začarovaný kruh, ze kterého se jen těžko vystupuje, proto se také mládež často bouří.

Čtěte také

A pokud šli mladí volit, tak dali svůj hlas ultra levici: Jeanu-Lucu Mélenchonovi, který se narodil v severní Africe a je vstřícný vůči muslimům.

Ve Francii k volbám chodí nejvíce starší generace, která má o světě ucelenější představu. Starší lidé letos volili Macrona, o generaci mladšího, ale už zkušeného ekonoma. A ti nejmladší zase dali svůj hlas sedmdesátiletému Mélenchonovi, který je skvělý řečník. Ten dostal téměř tolik hlasů jako Marine Le Penová, ale do druhého kola se nedostal.

Květná neděle byla klidná jen zdánlivě, výsledky voleb vynesly ortel smrti nad dvěma dosud nejmocnějšími politickými stranami: nad republikány a nad socialisty. Valérie Pécressová nedostala ani 5 procent hlasů a Anne Hidalgová ještě méně. To znamená konec letité rovnováhy pravice a levice, která k Francii patřila stejně jako Edith Piaf nebo Jean-Paul Belmondo.

Čtěte také

Do druhého kola se dostávají jako před pěti lety Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Tehdy se Macron hned po prvním kole odebral oslavovat vítězství – bylo jasné, že Marine Le Penová bude pro velkou většinu lidí nepřijatelná.

Dnes se ale Emmanuel Macron nové Marine Le Penové obává: Změnila rétoriku, je lidovější, projevuje soucit s chudými lidmi, ať Francouzi nebo přistěhovalci, a to Macron neumí. Marine Le Penová mluví o kupní síle, o ceně benzínu a nechce zvyšovat důchodový věk na 65 let jako Macron. Zbavila se nálepky ultrapravice a rasismu, zděděné po otci Jean-Marie Le Penovi.

A tak si Francouzi 24. dubna budou muset vybrat – mezi nacionalistkou Le Penovou a proevropským Macronem.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio