Vyhladovění, nedostatek zdravotní péče a sebevraždy. Ujguři jsou zadržováni protiprávně i z pohledu čínského práva, říká sinolog a ujgurista Klimeš

4. listopad 2022

O menšině Ujgurů, kteří jsou v čínském Sin-ťiangu protiprávně drženi v převýchovných táborech, nebylo na 20. sjezdu Komunistické strany Číny řečeno jediné slovo. Jejich utlačování však pokračuje a zatímco cíl zůstává stejný, tedy dosáhnout asimilace Ujgurů s většinovou společností, intenzita nátlaku a jeho forma se mění. V posledních měsících v provincii Sin-ťiang například došlo k několikaměsíčnímu lockdownu, kdy byli Ujguři nuceně uvězněni ve svých domácnostech.

„Objevily se zprávy o úmrtí hladem, o nedostatku zdravotní péče. Zároveň byly zveřejněny záznamy na sociálních sítích, kde lidé skákali z balkonu a páchali sebevraždu z důvodu psychického tlaku,“ vysvětluje sinolog a ujgurista Ondřej Klimeš z Orientálního ústavu Akademie věd.

Kapacitu detence odhadli na zhruba deset tisíc osob a její rozlohu na přibližně 220 akrů, což je téměř dvakrát tolik co Vatikán.
Ondřej Klimeš

Přestože je politika nulové tolerance vůči covidu-19 uplatňovaná v celé Číně, podle informací Klimeše v ostatních částech země žádní lidé většinové národnosti neumírali hladem nebo nepáchali sebevraždy z důvodu psychického strádání.

Protiprávnost zadržování i podle čínských zákonů

Předpokládá se, že v této chvíli jsou v různých typech převýchovných a pracovních táborů zadržovány minimálně řádově statisíce.

„Zajímavou reportáž přinesla loni v dubnu agentura AP, která navštívila velkou detenci v hlavním městě Urumči. Kapacitu detence, kterou navštívili, odhadli na zhruba deset tisíc osob a její rozlohu na přibližně 220 akrů, což je téměř dvakrát tolik co Vatikán. Kromě této detence jsou jen v Urumči nejméně další tři detence a deset věznic. Čili rozsah věznění je zde obrovský,“ popisuje Klimeš.

Čtěte také

Ujgurové jsou přitom zadržováni protiprávně i z pohledu čínského práva. Detence se totiž často dějí bez jakékoli dokumentace i právního procesu podle standardů tzv. socialistické zákonnosti, se kterou komunistická strana v Číně operuje.

„Jak z hlediska čínské legislativy, která stanovuje práva tzv. národnostních menšin, tak z pohledu ex post facto stanovených prováděcích směrnic na úrovni autonomní oblasti Sin-ťiang, je postup úřadů protiprávní,“ upřesňuje Klimeš.

Přeměna Ujgurů a vytvoření nového člověka

Jakmile jsou Ujguři propuštěni z tzv. převýchovných táborů, často hned končí v regulérních věznicích. Podle Klimeše je celkový objem věznění ve statisících osob a transfery do věznic tvoří potom velkou část tohoto počtu.

Z hlediska čínské legislativy je postup úřadů protiprávní.
Ondřej Klimeš

„U kombinace systému detence a nucených prací lze v poslední době pozorovat posilující průnik. Nedávný výzkum z června tohoto roku předpokládá, že systém nucených prací by se mohl do budoucna týkat až dvou a půl milionu lidí. Tak je možné tedy pozorovat jasný záměr stranického státu zkombinovat systém ideologické převýchovy se systémem nucených prací a s komplexním úsilím o úplnou přeměnu ujgurské společnosti, přeměnu jejich myšlení a vytvoření nového člověka,“ říká Klimeš.

Čtěte také

Podle něj se jednoznačně jedná o genocidu národnostní menšiny, přestože zpráva Vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové genocidu vůbec nezmiňuje. „Tato zpráva je podle mě názornou ukázkou vlivu Číny na mezinárodní organizace a celý proces vzniku zprávy je ostudný. Ukázalo se, že ten orgán nesplnil svou úlohu a je problematický na několika rovinách,“ míní Klimeš.

Dokument se totiž nevěnuje tématu genocidy, ale snaží se soustředit pouze na otázku páchání zločinů proti lidskosti. „To ale neznamená, že ke genocidě nedochází,“ uzavírá Klimeš.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Lucie Vopálenské v audiozáznamu.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.