Všichni nám říkají, že značkaři vypadají jak Zahrádkáři Kersku, přibližuje člen Rady značení Klubu českých turistů Linhart

10. leden 2023

„Každé rozcestí musí být označeno a musí tam být naváděcí a potvrzovací značka. Naváděcí vás navede a potvrzovací potvrdí, že jdete správně. To je gró naší práce,“ vysvětluje člen Rady značení Klubu českých turistů Jan Linhart. Existují ale takzvané útěchové značky, které mají turistu utěšit, že opravdu jde správně. (Repríza z 29. března 2022.)

Čtěte také

„Naše metodika hlásá, že značka má být nejpozději po 250 metrech. Říkáme, že ideální je mezi tuto vzdálenost dát značku do druhého směru. Aby se nervózní turista, který už dlouho žádné značení neviděl, mohl ohlédnout. Teoreticky – pokud tam jsou objekty, na které se dá malovat, tak by po 125 metrech měla být značka, a to v jednom, nebo ve druhém směru.“

Značkaře na turistické trase poznáte velmi lehce. „Když značí, má v ruce tu klasickou bedýnku a vypadá jak Zahrádkáři Kersku, což nám říká plno lidí,“ přibližuje. „V bedýnce jsou sklenice od jogurtu, ve kterých máme barvy, štětce – ti lepší z nás pak mají i špinavé oblečení od barvy. Taky s sebou nosíme pilku, nůžky,…“ dodává.

Svou roli hraje i barva turistické trasy. „V dnešní době je tedy už téměř nahodilé, ale když se s tím před 125 lety začínalo, tak stačila jen červená barva – až později se přidala modrá. Protože se začaly červené trasy křížit, což není úplně ideální. Pak se přidaly další dvě barvy.“

„Ale proto, že je to živý organismus, tak stále vznikají nové trasy. A občas se stane, že se nějaká trasa stejně barevná přikříží. My se snažíme těchto rozcestí tří červených, jak jim říkáme, vyvarovat a některou z větví pak přeznačujeme,“ popisuje Linhart.

Jan Linhart

Když se člena Rady značení Klubu českých turistů zeptáte, jakou barvou jsou označovány nejtěžší trasy, říká:

„Já tvrdím, že nejtěžší je žlutá. Protože červená v Praze jde ze Zbraslavi na kopec, jde po vrcholku po rovince až kamsi na Brdy. Ale žlutá spojka vede od zastávky vlaku nahoru na kopec. Tak tvrdím, že nejtěžší trasy jsou žluté, protože vás vždy tlačí do nějakého kopce, nebo spojují nějakým příšerným terénem,“ odpovídá. Červené trasy jsou pak podle Linharta většinou dálkové.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.