Bezbariérová turistická trasa na Krásnolipsku vznikla pro vozíčkáře. Vydat se na ni ale může každý

2. listopad 2021

V naší republice je spousta značených turistických tras, spočítat je, by bylo náročné. Jen několik z nich je ale certifikovaných pro vozíčkáře. Jednu vybudovali v Krásné Lípě na Děčínsku v Ústeckém kraji. Procházet se po ní může samozřejmě každý, ale vozíčkáři na ní opravdu nikde nemají ani ten nejmenší problém.

Bezbariérová turistická trasa pro vozíčkáře je certifikovaná Klubem českých turistů. Okruh v Krásné Lípě měří devět kilometrů. Začátek i konec trasy je u Domu Českého Švýcarska na náměstí v Krásné Lípě. Delší varianta vozíčkářské trasy vede do Jiřetína pod Jedlovou a měří patnáct kilometrů.

„Naše trasa je středně obtížná, proto je Klubem českých turistů značena červeně,“ vysvětluje krásnolipský starosta Jan Kolář. „V některých úsecích jsme museli upravit nájezdy na chodníky. Samozřejmostí jsou na trase i bezbariérové toalety. Nacházejí se v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě a v Jiřetíně pod Jedlovou.“

Odpočívadlo na vozíčkářské trase

Trasa je samozřejmě vhodná i pro pěší, cyklisty a běžkaře. Vede například Přírodní rezervací Velký rybník, přes výhledová místa na Lužické hory, je na ní spousta informačních tabulí o přírodních zajímavostech a historii Krásnolipska, a i řada odpočívadel. Velkou zajímavostí je nově zrekonstruovaný sloup Nejsvětější trojice v lese u Rybniště.

Spustit audio