Klubu českých turistů chybí mladí značkaři. Nejstaršímu je přes 80 let

Značkaři – tedy lidé, kteří se starají o obnovu turistických tras, pomalu stárnou. Zatím nehrozí, že by unikátní český systém červených, modrých, žlutých a zelených tras chátral. V některých regionech ale značkaři začínají chybět. Trasy totiž obnovují zdarma – Klub českých turistů jim platí jen dopravné a diety. Celkem se turisté starají v celé zemi o 45 tisíc kilometrů tras.

Vyčistit povrch, změřit rozměry a přemalovat značku, to je práce značkařů KČT. Marie Demjanovičová obnovuje trasy s barvami, štětci, a šablonami dva až tři víkendy ročně. Na Náchodsku patří k nejmladším značkařům. „Je mi 32 a jsem třetí nejmladší v okrese Náchod. Ostatní jsou starší, spíše důchodového věku, ale máme tam i seniory nad 80 let,“ popisuje situaci v okrese Marie.


V Královéhradeckém kraji chybí značkaři na Hradecku nebo Jičínsku. Z celé země je asi nejhorší situace v Karlovarském kraji.

V celé zemi se věnuje obnově značek 2000 lidí – v průměru jim je něco málo přes 50 let, říká sekretář značkařské komise Královéhradeckého kraje Josef Simon. „Mladí ve věku mezi 20 a 30 lety rozhodně nevyváží stárnutí nás, značkařů. Nejstaršímu, který ještě aktivně značí, je dost přes 80 roků.“

Vztah ke značení se často dědí v rodinách. Mladí ale kvůli práci a založení rodiny často se značením tras končí a vrací se k němu kolem důchodového věku. Právě mladodůchodce je podle Josefa Simona ideální značkař. „Když budou aktivně značit, dejme tomu, 10 nebo 15 let, pokud zdraví dovolí, do věku 75 let, kdy je ještě člověk schopen ujít těch 8 kilometrů, tak to bude i nadále dobré,“ snaží se vidět budoucnost pozitivně Simon.

Případní zájemci mohou kontaktovat pana Mgr. karla Markvarta na adrese markvart@kct.cz.

autoři: Jiří Fremuth , jpr
Spustit audio