Vládnout v neomezeném nouzovém stavu fakt není normální, kritizuje Orbánův zákon Pospíšil (TOP 09)

3. duben 2020

Maďarsko v boji proti koronaviru zvolilo ojedinělý přístup, když parlament schválil mnohem vyšší pravomoci pro vládu a nijak je časově neomezil. Podle kritiků jde o zjevné porušení demokratických hodnot a evropských principů. Měla by Evropa na dění v Budapešti reagovat?

Čtěte také

„Rozhodně bych cestu, kterou zvolili v Maďarsku, pro Českou republiku nedoporučoval. ODS by nic takového nepodpořila... Nechme ale o Maďarsku rozhodovat Maďary,“ navrhuje na Plusu europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Podle něj kolem dění v Maďarsku vypukla hysterie. „Zaslechl jsem výkřiky, že v zemi došlo k vojenskému převratu a zavedení diktatury... Je potřeba vyčkat, jak se situace bude vyvíjet, ale opatření byla zavedena demokraticky, odhlasována parlamentem, takže bych bych trochu zvolnil a nepsal protestní dopisy.“

Každá země si vybrala svojí cestu boje s koronavirem. Česká republika se chová velmi racionálně, jsou ale i země, které se chovají trochu laxněji, než bych si představoval, a Maďarsko se zase chová tvrději, než bych si představoval. Ale pořád to nevybočuje ze zákonného rámce proto, že to bylo demokratické rozhodnutí učiněné parlamentem, dokonce podpořené i částí opozice.
Jan Zahradil

Občanský demokrat považuje evropskou reakci za přehnanou. „Opět se vytváří záminka k tomu, aby bylo možné na Maďarsko zadupat, a to je věc, která se mi nelíbí.“

Čtěte také

„Nedomnívám se, že by Česká republika měla nějak reagovat. Máme svých starostí dost, zabývejme se tím, jak je situace řešena u nás,“ doporučuje Jan Zahradil (ODS).

Vyloučený parlament

„V době takové krize mají mít vlády posílené pravomoci... Ale maďarský případ je opravdu výjimečný, protože není časově omezený,“ vysvětluje europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Běžně mají ve stavu nouze vlády silnou pozici, ale jde o mimořádnou a časově omezenou situaci. „Ze strany parlamentu dochází ke kontrole, jestli dále trvají mimořádné podmínky a je důvod k prodloužení stavu. To maďarský zákon vylučuje a je to hlavní problém, proč s ním nesouhlasíme.“

Součástí klubu, kterému se říká Evropská unie, je i respektování určitých hodnot. Mezi ně patří principy právního státu... Pokud jsme tyto hodnoty přijali, tak se nemůžeme divit. Také nejsem příznivcem nějaké hysterie, proto věcně říkám, že Orbánův zákon je špatný..., a měli bychom o tom vést minimálně věcnou debatu.
Jiří Pospíšil

Také proto se prý vedení TOP 09 připojilo k iniciativě dalších 15 členských stran tzv. Evropské lidové strany, jejímž členem je i maďarský Fidesz. „Žádáme, aby Fidesz ukončil členství. Toto bylo už pozastaveno po předchozích sporných případech postupu Viktora Orbána.“

„Takovouto právní úpravu nemá žádná země Evropské unie, ani v Evropě. Mít v ruce nouzový stav jako vláda bez časového omezení fakt není normální. A to neříkají politické orgány, ale odborníci a právníci,“ připomíná Jiří Pospíšil (TOP 09).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.