Vládní koalice je posedlá starobními důchodci, míní Juchelka z ANO. Pokud s penzemi něco neuděláme, do pěti let narazíme na dluhovou brzdu, reaguje Kovářová ze STAN

23. březen 2023

Vláda chce kvůli zadlužení státu zpomalit růst penzí. Od ledna příštího roku by tak měl být omezen růst důchodů na třetinu růstu reálných mezd místo dosavadní poloviny. „Koalice se shodla na potřebě zajistit důstojné penze i pro generace dnešních čtyřicátníků a mladších, zároveň je třeba mít udržitelné veřejné finance,“ vysvětluje postup kabinetu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Co se týče třetiny růstu reálných mezd, a to se týká valorizace, tak by samozřejmě měla být pokryta inflace a také kompenzovány dopady inflace nízkopříjmovým důchodcům,“ popisuje Kovářová záměry koalice. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má nyní vláda tři možnosti dalších opatření. Ve hře tak jsou státní příspěvky pro samostatné spoření či zvyšování odvodů.

Nemějme rétoriku, že schodek státního rozpočtu se vytváří jenom skrze starobní důchodce.
Aleš Juchelka

Třetí variantou je zvýšení věku odchodu do důchodu. „Je třeba zvažovat náročné profese, také kolik člověk odvede do sociálního pojištění a samozřejmě i naději na dožití,“ dodává Kovářová. Podle premiéra Petra Fialy by se zvažované zvyšování důchodového věku navíc netýkalo lidí, kteří mají krátce před důchodem, dotklo by se tak lidí, kteří mají do důchodu alespoň 20 let.

Jestliže to pan poslanec nepovažuje za zásadní, tak je to opravdu špatné a nemyslí na to, jak bude ČR fungovat v následujících letech.
Věra Kovářová

Opozice však s postupem vlády příliš nesouhlasí, nalezení shody tedy nejspíš nebude jednoduché. „Vládní koalice s tím spěchá, od 1. 1. 2024 mění řádné valorizace a ještě předtím mění vzoreček mimořádných valorizací,“ namítá stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO). „Mám pocit, že vládní koalice má obsesi starobními důchodci.“

Dohoda s opozicí nebude jednoduchá

„Nejsme uzavření žádným diskusím, ale mám pocit, že vládní koalice ještě není sama domluvena na parametrech. Každá z pěti koaličních stran má jinou představu o penzijní reformě. Tak až, jak říkal pan Jurečka, bude penzijní reforma na stole a budou od koalice jasné věci, data a podmínky reformy, tak potom se k tomu samozřejmě můžeme přidat,“ dodává Juchelka.

„Pokud říkáme, že je tlak na průběžný důchodový systém i na mimořádné valorizace, na jednu stranu to pravdou je. Na druhou stranu nemějme rétoriku, že schodek státního rozpočtu se vytváří jenom skrze starobní důchodce, i když je to jedna z největších položek,“ odporuje Juchelka zaměření vlády na úpravy důchodového systému.

Čtěte také

Vliv důchodového systému na schodek státního rozpočtu je však podle Kovářové zásadní problém. „Všichni ekonomové říkají, že pokud něco neuděláme právě s důchody, a i se zdravotnictvím, tak během pěti let narazíme na tzv. dluhovou brzdu. Budeme muset mít vyrovnané rozpočty a v tom případě se pak škrtají mandatorní výdaje,“ namítá Kovářová.

„To jsou výdaje třeba na důchody, školství, zdravotnictví a podobně. A tomu chceme zabránit. Takže je to zásadní otázka. A jestliže to pan poslanec nepovažuje za zásadní, tak je to opravdu velmi špatné a nemyslí na to, jak bude naše republika fungovat v následujících letech,“ uzavírá Kovářová.

V celém pořadu se také dozvíte, jak by se měl vzorec výpočtu valorizací změnit podle opozice nebo jaké garance může vyžadovat třetí důchodový pilíř či jak se ke změnám staví odbory. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související