Vladimir Putin měl špatný rok. Příští bude ještě horší, předvídá Bloomberg

30. prosinec 2018

Vladimir Putin na své nedávné tiskové konferenci označil za nejvýznamnější ruské události roku 2018 své znovuzvolení do úřadu prezidenta a mistrovství světa ve fotbale na domácí půdě.

Ruský komentátor agentury Bloomberg Leonid Beršidskij soudí, že je to pozoruhodně pozitivní hodnocení roku, jenž pro Putina rozhodně nepatřil mezi ty nejlepší.

Na další prezidentské období Putina v březnu zvolilo 77 % voličů, ale badatelé našli jako při každých volbách statistické důkazy o podvodech. A volby gubernátorů se už tolik nepovedly.

Dožijí se důchodu?

Nespokojenost obyvatel vyvolalo prezidentovo rozhodnutí zvýšit důchodový věk z 55 let na 63 u žen a z 60 na 65 u mužů, což si netroufla udělat žádná vláda od pádu Sovětského svazu. Putin nechal kabinet tento záměr oznámit v době fotbalového šampionátu, pak dovolil kritikům přednést námitky a potom učinil pár symbolických ústupků. Ani to ale nepomohlo.

Fištejn: Řada oligarchů okolo Putina sedí na dvou židlích. Mají kapitál na Západě i zájmy v Rusku

Jefim Fištejn

Publicista a scenárista Jefim Fištejn se narodil v Kyjevě, v Sovětském svazu, vyjadřuje se proto velmi často k ruské anexi Krymu i k moci a mezinárodnímu vlivu ruského prezidenta. „Myslím, že to byl Peskov, Putinův mluvčí, kdo řekl, že vždy, když klesají preference, tak přichází válka jako univerzální způsob pro stmelování obyvatelstva kolem dosavadního vůdce,“ říká.

Popularita, jež mu po anexi Krymu před čtyřmi lety stoupla na skoro 90 %, spadla na zhruba 65 % a dodnes se nezvýšila, zjistilo Levadovo centrum, poslední nezávislá sociologická agentura v Rusku.

Každý politik by byl zřejmě rád, kdyby se těšil takové oblibě, ale v neprospěch Putina hovoří i další znepokojivé náznaky. Podle průzkumu Levady z konce listopadu si 61 % Rusů myslí, že za problémy země může prezident. Je to nejvyšší číslo od března 2014, kdy tento názor zastávalo 52 % voličů.

Putin už není imunní vůči kritice, zejména mladých Rusů, kteří jiného vládce nepoznali. V Kremlu vyvolává znepokojení i nedávná vzpoura některých raperů, včetně těch, kteří byli dosud věrní Putinovi, a skutečnost, že mladí lidé převažují na protestních shromážděních protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného.

Travičské aféry

Fotbalové mistrovství v Rusku zase nebylo podle Beršidského světlým bodem roku jen pro Putina; i řada obyvatel země totiž najednou zjistila, že se jejich vlast může ještě pořád otevřít světu a odložit „zatuchlý puch útlaku“. Usmívající se policisté, barevné davy, nepřetržité večírky i slušně hrající národní fotbalový tým daly lidem na chvilku na situaci v zemi zapomenout.

Ruských špionů je u nás hodně, protože je tu pro ně příjemné prostředí, vysvětluje Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka varoval před riziky pocházejícími z Ruska a Číny. Na nedávné bezpečnostní konferenci doslova prohlásil, že cílem ruských tajných služeb je zničit Evropskou unii a NATO. Na prosazování zájmů Moskvy a Pekingu také dlouhodobě upozorňují zprávy BIS.

Ale jen nakrátko – při posledním zápase vběhl na hřiště producent punkové skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov s několika ženami v policejních uniformách a obrátili pozornost zpět k ruské realitě. V září byl Verzilov po přelíčení u soudu otráven, ale po převozu do Berlína ho zachránili němečtí lékaři.

Pachatel nebyl nikdy dopaden, ale používání jedu Putinovým Ruskem bylo v roce 2018 častým tématem, podotýká komentář na stránkách Bloombergu. V Británii došlo k pokusu o vraždu bývalého ruského špiona Sergeje Skripala jedem novičok a následovala nepříjemná odhalení dalších agresivních akcí ruské vojenské rozvědky GRU.

Neúspěšná byla v pohledu Leonida Beršidského i ruská snaha o návrat do Evropy prostřednictvím poměrně proruských populistických stran. Po svém zvolení v Itálii toho pro Putina moc neudělal ani pravičák Matteo Salvini, který před volbami požadoval zrušení protiruských sankcí.

Úspěchů pomálu

Jediné letošní úspěchy ruského prezidenta v Evropě souvisejí s vývozem zemního plynu. Jedním bylo odmítnutí Německa zrušit projekt plynovodu Nord Stream II navzdory tlaku Ameriky, Polska, pobaltských zemí a Ukrajiny.

Turecko zase podpořilo ruský plynovod, jenž má kromě této země zásobovat i jižní Evropu. Jestli se oba produktovody v příštích letech dočkají dokončení, budou Rusové Putinovi vděční i po jeho odchodu z politiky. Jestli je však zmaří sankce, mohou se stát součástí jeho destruktivního dědictví.

Muslimští migranti mění tvář vymírajícího ruského venkova

Ruská vesnice

Ruský venkov, který po rozpadu Sovětského svazu postihla nezaměstnanost a hospodářský úpadek, se stále vylidňuje. V některých regionech se nicméně do vesnic stěhují lidé ze středoasijských republik.

Během roku se také zhoršily americké protiruské sankce a další patrně přijdou, až Sněmovnu reprezentantů ve Washingtonu ovládnou demokraté, kteří vyhráli v listopadových volbách. Putin také nedokázal proměnit ruské vojenské úspěchy v Sýrii v politické zisky. I když Amerika stahuje ze země vojáky, bude politická dohoda ve prospěch spojence Moskvy Bašára Asada obtížná.

Vladimir Putin nemá vliv ani v Sýrii, ani v Libyi, které mají strategický význam pro ruský ropný sektor. Kreml sice pěstuje vztahy s tamějšími současnými i potenciálními silnými politickými hráči, ale situace je v obou zemích nestabilní.

Putin především nemůže vyhrát na Ukrajině, tvrdí ruský komentátor. Připomíná, že Moskvě se nepodařilo zabránit ani rozštěpení ukrajinské pravoslavné církve, které vyvolala touha Kyjeva po duchovní nezávislosti na Rusku.

Už žádné riskování

Vzhledem ke „stagnujícímu, nevýkonnému a korupcí prolezlému hospodářství a obyvatelstvu, které nejspíš odmítne další utahování opasků“, se Putin nemůže na domácí půdě cítit dostatečně jistý na to, aby riskoval v zahraničí. Jeho propagandistická mašinérie nedokáže zakrýt nespokojenost Rusů s ekonomikou.

Rusko chce být centrem Eurasie, od Lisabonu po Vladivostok. Nikdo z nás není chráněný, varuje ukrajinistka

Válka na východní Ukrajině

Konflikt na východní Ukrajině trvá již čtvrtým rokem a platné příměří je neustále porušováno. Ukrajinský parlament podle listu Kyiv Post přijal zákon, který označuje Rusko za agresora, jenž okupuje části Ukrajiny a vládne na nich prostřednictvím okupačních úřadů. „Kyjev tamním obyvatelům pomoci nemůže, protože území nekontroluje. Podle mezinárodního práva za okupované území nese odpovědnost okupant,“ říká ukrajinistka Lenka Víchová.

A příští rok bude, zdá se, ještě horší. Bez rozptýlení, jako jsou volby nebo fotbal, bude Putin svádět tuhý boj proti nepřátelskému Západu, i když se snaží udržet Rusko na Blízkém východě a v Africe, stabilizuje domácí finance, aby ustály otřesy sankcí, a řeší klesající ceny ropy.

Nerýsují se ale žádné okázalé úspěchy a nebude lehké zvýšit klesající popularitu. A strany, které se připravují na éru po Putinovi, budou zřejmě odvážnější a viditelnější, soudí Leonid Beršidskij v analýze pro agenturu Bloomberg.

Spustit audio

Související