Fištejn: Řada oligarchů okolo Putina sedí na dvou židlích. Mají kapitál na Západě i zájmy v Rusku

28. listopad 2018

Publicista a scenárista Jefim Fištejn se narodil v Kyjevě, v Sovětském svazu, vyjadřuje se proto velmi často k ruské anexi Krymu i k moci a mezinárodnímu vlivu ruského prezidenta. „Myslím, že to byl Peskov, Putinův mluvčí, kdo řekl, že vždy, když klesají preference, tak přichází válka jako univerzální způsob pro stmelování obyvatelstva kolem dosavadního vůdce,“ říká.

Putinova popularita klesla na úroveň před anexí Krymu. Hrozí pokračování konfliktu, varuje Pazderka

Tři ukrajinské lodě kotvící v přístavním městě Kerč na Krymu

Rusko ve vodách u okupovaného Krymu zadrželo tři lodě ukrajinského námořnictva. Podle Ukrajinců došlo při incidentu ke střelbě a 6 námořníků bylo zraněno. 24 členů posádek Rusové zajali a ukrajinské velení o nich nemá žádné zprávy.

„Samozřejmě Porošenko by byl hlupák, kdyby situaci žádným způsobem nevyužil ve prospěch svého znovuzvolení. To ale vůbec neznamená, že situaci řídí,“ analyzuje jednání v pořadí pátého ukrajinského prezidenta a pokračuje:

„Co mě strašně rmoutí, je fakt, že se u nás na základě obecné pravdy, která mimochodem platí pro každého politika na světě, a proto je univerzální, dává rovnítko mezi ruskou agresi a ukrajinský pokus o průchod ke svým vlastním přístavům. Rusové říkají, že Ukrajinci porušili mezinárodní právo. Mně to zní, jako když vás přepadne lupič a tvrdí, že to udělal v rámci mezinárodního práva.“

Publicista, esejista a scenárista Jefim Fištejn se narodil v Kyjevě, je židovského původu a píše česky. Nejvíce je znám pro své dlouholeté redakční působení v Rádiu Svobodná Evropa. Dva roky rovněž zastával post šéfredaktora Lidových novin. Od 90. let působí jako externí spolupracovník rozhlasové stanice Český rozhlas Dvojka (dříve Praha). Pracoval rovněž jako poradce bývalé předsedkyně Senátu Libuše Benešové.

Kapitály oligarchů

Fištejn popisuje také vztahy oligarchů vůči Vladimiru Putinovi a jeho zemi. „Celá vrstva ruských oligarchů z Putinova nejbližšího okolí, takzvaných beneficiářů, sedí na dvou židlích. Mají podstatné kapitály na Západě a zároveň zájmy v Rusku. Tam mají zdroje neuvěřitelných příjmů a na Západě užívají možnosti jejich uskladnění a použití,“ říká komentátor.

Tvrdím a budu vždycky tvrdit, že neexistuje nějaká zvláštní síla Putina a Ruska. Existuje jen slabost Západu.
Jefim Fištejn

Pohled k Východu

Na české společnosti Fištejna podle jeho slov rozčiluje všechno. „Hlavně nejasnosti v základních hodnotách a orientacích. Společnost je příkře rozdělena a hnutí a lidé, kteří se dostali k moci, mají v sobě spíše zakořeněné sympatie k autoritářství a nedemokratickému vládnutí, které se zhmotňuje v jedné osobě vůdce,“ říká a dodává:

„Základem je celková dezorientace dnešních lidí na Západě, pochybnosti o účinnosti a efektivitě demokracie. Mnoha lidem se zdá, že alternativou k tomuto společenskému rozvratu je silná, uspořádaná východní společnost.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jefimem Fištejnem. Hovoří i o tom, jestli se publicista potýká s tím, že je jeho mateřským jazykem ruština, a zda mu jeho okolí původ zazlívá.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související