Vláda žije ve své bublině. Reakce veřejnosti na úsporný balíček zdaleka nepřipomínají „národní jednotu“, soudí analytik Herzmann

24. květen 2023
Souvislosti Plus

Před necelými dvěma týdny představila koaliční vláda Petra Fialy balíček úsporných opatření, kterými chce zpomalit růst schodku státních financí. Pro příští rok má například přinést úsporu 94 miliard korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také navrhl úpravy v důchodovém systému, největším mandatorním výdaji státu. Od té doby se bouřlivě debatuje o podrobnostech jednotlivých opatření i o realističnosti předpokládaných úspor. Jsme o něco blíž reálným částkám?

Patrik Eichler, komentátor a ředitel Masarykovy akademie, se k sadě vládních opatření vyjádřil jako ke snaze ODS zalátat problémy a díry, které vytvořila spoluprací na zrušení superhrubé mzdy a snížením příjmových a majetkových daní před dvěma lety.

Čtěte také

„Nemělo by se oceňovat, že vláda vůbec s nějakým balíčkem přišla. Stát není v situaci rodiny, to znamená, že otázka osobního a státního zadlužení jsou systémově dvě úplně jiné věci. Pro mě je tou otázkou, i když teď tedy vyřešíme ten bezprostřední problém, kam chce ČR rozvíjet? A to je otázka, kterou máme vládě klást, ale k odpovědi se nelze proškrtat a ten balíček není ani v nejmenším náznaku odpovědí,“ říká Eichler.

Sám také ale vyzdvihuje, že je dobré, když vláda pro začátek snižování státního schodku zvolila zvýšení daní. Podle něj jde ale pouze o malý krok, protože ty největší zásahy se odehrávají v DPH, a to v oblasti nemocenské, což jde ale, jak Eichler uvádí, proti domácí poptávce, která drží českou ekonomiku.

Vláda se komunikací toho balíčku snaží, jak se říká „v šachu udržet výhodu tempa“.
Jan Herzmann

„Operace s nemocenskou je falešnou hrou, že nebudeme obnovovat třídenní karenční dobu, ale vy milí zaměstnanci, si to zaplatíte ze svých mezd a platů zvýšením nemocenské,“ míní Eichler.

Rozumí vláda svým úkolům?

Eichler ovšem zmiňuje největší položku, a to dotace, u kterých vláda napsala, že měly pomáhat sbližovat situaci sociální, ekonomickou, míru rozvoje jednotlivých regionů a společenských skupin a že to nezafungovalo.

„Jejich odpověď ale není, že to opraví, ale že dotace raději zruší. To je takové nepochopení úkolu, který vláda má. Přesto, že v první větě napíše ‚ano, ty dotace měly nějaký účel a dnes nefungují ve prospěch tohoto účelu, ale ten účel nezmizel, no tak my zrušíme dotace a ty původní problémy, které jsme tak chtěli řešit, zapomeneme.‘ A toto je důvod ke kritice, a ne k pochvale, bohužel,“ říká Eichler.

Problém zrušených dotací vyřeší EU

Statistik a analytik Jan Herzmann se k novému balíčku vydanému vládou vyjádřil jako k trochu panickému zatažení za ruční brzdu. Ovšem v situaci, kdy je to skutečně potřeba. „Vláda se komunikací toho balíčku snaží, jak se říká ‚v šachu udržet výhodu tempa‘, taky můžeme diskutovat o tom, do jaké míry se jí to daří,“ míní.

Čtěte také

S Herzmannem ve své podstatě souhlasí i Petr Zahradník, člen NERVu a odborník na evropskou ekonomiku.

„Mně to taktéž připadá primárně jako zatažení za záchrannou brzdu, po které by mělo následovat něco dalšího. A v tom dalším bych si dokázal představit, že v relativním klidu opravdu definujeme to, co je v podstatě smyslem poskytování veřejného statku v podmínkách moderní české společnosti v současné a budoucí době,“ uvádí Zahradník.

Současně s tímto se vyjádřil i ke zrušením dotací. Podle něj zrušené národní dotace je možné nahradit právě těmi evropskými, které cílí na stejné oblasti.

„Škrty v dotacích jsou největším jednorázovým opatřením, které ten balíček čítá. Je to nějakých 54 miliard a dokážu si představit, že některé z nich, zejména ty neinvestičního typu, nemají oporu v tom, že přinášejí společenské nebo veřejné blaho a ty zbývající si myslím, že jsou poměrně nahraditelné právě z evropského financování,“ říká Zahradník.

Premiér ve své bublině

Premiér Petr Fiala v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil o tom, proč vláda po úsporných krocích sáhla. Svoji řeč zakončil tím, že se setkává se spoustou lidí, kteří mu říkají, že opatřením rozumí. Proti tomu se ovšem vymezil Herzmann.

Hosté:
Patrik Eichler, komentátor a ředitel Masarykovy akademie
Jan Herzmann, statistik a analytik
Petr Zahradník, člen NERVu a odborník na evropskou ekonomiku

„Poslední věta, kterou pronesl, přesně dokládá, v jaké komunikační situaci vláda je. Dostala se do své bubliny a komunikuje s lidmi, kteří jsou naladěni v její prospěch. Máme k dispozici dva průzkumy, které ukazují reakci veřejnosti na ten balíček a výsledky ani zdaleka nepřipomínají nějakou ‚národní jednotu‘. Netroufám si říct, jestli kroky, se kterými vláda přišla, byly ty nejlepší na začátek, ale že by dokázala vysvětlit to, co dělá, a získat pro to majoritní podporu ve společnosti, to se zatím nestalo,“ dodává Herzmann.

Poslechněte si celý pořad Souvislosti Plus v audiozáznamu. Moderuje Patricie Polanská.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.