Vláda pomoc podnikatelům hlavně slibuje. A oproti zahraničí zaostává i ve slibech, kritizuje ekonomka Horská

18. květen 2020

Před spuštěním je záchranný program COVID III pro firmy a živnostníky zasažené opatřeními proti epidemii koronaviru – celkem je pro ně vyčleněno 150 miliard korun a v pondělí program projedná vláda. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka za hnutí ANO nebylo možné podporu rozdělit dřív, protože se čekalo na notifikaci Evropské komise.

Podporu by mohlo získat až 150 000 podnikatelů. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na státní záruku za úvěr až 90 %. Firmy s více lidmi, maximálně ale 500, získají záruku do 80 %. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Rychlost podpory pak bude podle Havlíčka záviset na bankách, úspěšnost žadatelů pak odhaduje mezi 50 až 70 %.

Čtěte také

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je ale pro podnikatele v pohostinství teď složité brát si úvěry a stát by jim měl pomoci přímými dotacemi nebo účastí na platbě nájemného.

„Úvěr je spíše doplňková záležitost. Pro tento segment jsme připravili program Antivirus a kurzarbeit. Tedy 80% kompenzace superhrubé mzdy a 60% až rozjedou své provozy,“ reaguje Havlíček.

Dalším krokem podle něj bude i kompenzace nájemného: „Připravujeme program, kdy by podnikatel mohl získat 50 % od státu, 30% slevu od pronajímatele a sám by platil zbylých 20 %. To se nám zdá jako zásadní podpora,“ dodává.

Ekonomická krize ještě nějakou dobu bude. Nejsme v situaci, kdy bychom museli vše rozdat během jednoho měsíce – musíme to rozložit zhruba do jednoho roku.
Karel Havlíček

Jen sliby

„Úvěry COVID III jsou to poslední, co dnes řada podnikatelů potřebuje. Ta pomoc by měla být úplně jiná,“ podotýká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza – politika české vlády jde podle něj shrnout heslem „slibem nezarmoutíš“.

Například o programu na pomoc s placením nájemného prý Svaz s ministrem Havlíčkem jedná už osm týdnů, v řadě evropských zemích ale tato podpora začala fungovat už před měsícem.

Čtěte také

Podle generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové by podnikatelům pomohlo odpuštění, a ne jen odklad sociálního pojištění, a to minimálně za měsíce nouzového stavu. Firmy, které měly v posledních letech dobré výsledky, by také měly dosáhnout na úvěry s nižším úrokem.

Některé společnosti také budou muset začít propouštět – a to i navzdory programu Antivirus, protože teď nemají vůbec žádné zakázky na druhé pololetí, zejména ve strojírenství. Ty by proto uvítaly například snížení odstupného.

Včas, ale hlavně sliby

Naproti tomu hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská program COVID III chválí a podle ní přichází i relativně včas. „Systém je jednodušší, transparentnější a podniky mají daleko větší šanci uspět,“ uvádí.

Slibovaná vládní pomoc české ekonomice je ovšem podle Horské mnohonásobně vyšší než ta skutečná. Na přímá rozpočtová opatření prý Česko hodlá vydat 4,3 % HDP, ale například Německo 19,6 %.

„A to jsou sliby – ale my i ve slibech zaostáváme. Pokud jde o nepřímou podporu, tak slibujeme naopak hodně, ale to slovo slibujeme je důležité. K pátku bylo vyplaceno 27 miliard, tedy 0,5 % HDP, a slíbeno bylo 277 miliard, což je 5 % HDP,“ upozorňuje členka občanské iniciativy KoroNERV-20.

Je třeba, aby veškerá kapacita byla vrhnuta na vyplácení slíbené podpory. Na kontrolu, zda byly peníze vyplaceny správně, bude dost času ve druhé polovině letošního, nebo příštího roku.
Helena Horská

Spustit audio

Související