Místo odpuštění jen odložení plateb na sociální pojištění. Jsme zděšeni, říká šéfka asociace podnikatelů

6. květen 2020

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru musely mnohé firmy zavřít provozovny, jiné podniky zase bojují s propadem zakázek. Výdaje na energie nebo třeba na mzdy zaměstnanců jim ale zůstávají.

Vláda od března spouští podpůrné programy v několika vlnách – formou půjček, bankovních záruk, odložení splátek úvěrů a nájemného nebo příspěvků na mzdy zaměstnanců. Řada podniků ale na pomoc vůbec nedosáhla, nebo týdny čeká na odpověď.

Čtěte také

Postiženým podnikatelům, kteří například museli zavřít svoje provozovny, nejnověji stát proplatí část nájemného, a to polovinu částky za období od začátku dubna do konce června. Může jít až o 200 tisíc obchodníků.

V polovině května se pak má spustit i záruční program COVID III určený pro větší firmy, které mají do 500 zaměstnanců. Vláda už také odložila povinnost evidovat tržby do konce letošního roku. A společníci malých firem s ručením omezeným, kteří jsou postiženi krizí, nově dosáhnou na příspěvek 500 korun denně.

Podnikatelé jsou zděšeni

„Pomoc je určitě dobře míněná, ale realita v jednotlivých regionech je horší,“ upozorňuje Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Stále častěji se setkává s podnikateli a živnostníky, kteří se státní pomoci obávají: „Čekají úzkost ze strany státu a nechtějí si o podporu žádat. Podepisují dokumenty, kterým často ani nerozumí a nevěří tomu, že to bude jen tak. To nás velmi překvapilo,“ uvádí Svobodová.

Čtěte také

Největší obavy požádat si o tzv. Pětadvacítku prý mají zejména nízkopříjmoví živnostníci v regionech. Dalším problémem je i to, že úřady v regionech často fungují jen dva dny v týdnu, podatelny bývají uzavřené a úředníci také občas trvají na nepovinných náležitostech, jako je například podpis nebo razítko u dokumentů podávaných datovou schránkou.

Chápeme, že úřady jsou zavaleny, ale podnikatelé velmi netrpělivě čekají na finanční náhrady. A zaměstnanci samozřejmě také.
Eva Svobodová

Podle Svobodové by podnikatelům a živnostníkům nejvíce pomohlo odpuštění odvodů na sociálním pojištění.

„Máme nové zprávy o tom, jak je to připraveno, a jsme opravdu zděšeni. Nebude odpuštění, ale připravuje se pouze odložení plateb sociálního pojištění za zaměstnavatele, a ještě se za to státu má platit úrok,“ upozorňuje s tím, že firmy navíc mají opět prokázat pokles tržeb. Podle ní není reálné, aby firmy mohly pojištění do termíny 20. září splatit.

Eva Svobodová byla hostem chatu na zpravodajském serveru iRozhlas.cz. Přečtěte si otázky a odpovědi.

Spustit audio

Související