Vláda má ředitele BIS jmenovat. Pokud to neudělá, tak přinejmenším obchází, spíše však porušuje zákon, říká ústavní právník Kysela

10. srpen 2021

Bezpečnostní informační službu (BIS) dočasně povede její stávající ředitel Michal Koudelka. Rozhodla tak vláda na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela ale zpochybňuje zákonnost tohoto postupu: „Zákon neříká: ‚Vláda má udělat tohle a všechno ostatní, zejména A, B a C, udělat nesmí.‘ V demokratickém právním státě je státní moc možné vykonávat pouze způsobem, který zákony stanoví.“

„Pokud zákon říká, že vláda jmenuje ředitele BIS po projednání v příslušném výboru a vláda to neudělá a najde nějakou ‚kličku‘, tak ten zákon přinejmenším obchází, spíše však porušuje,“ konstatuje ústavní právník.

A vysvětluje, že už před řadou let se dospělo k závěru, že obcházení zákonných procedur může mít negativní dopady pro jistotu výkonu funkce.

Takhle se prostě postupovat nemá.
Jan Kysela

Přestože s výjimkou zmíněné nejistoty by nemusel aktuální stav nutně vést k závažným problémům, potíže by mohly nastat například v oblasti disciplinárního řízení na půdě BIS, myslí si Kysela.

Čtěte také

„Takhle se prostě postupovat nemá,“ shrnuje odborník na ústavní právo.

Bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák za vzniklou situaci kritizuje zejména politickou reprezentaci státu a připomíná, že přetahovaná o šéfa BIS vysílá nelichotivé signály do zahraničí.

„To, jak se tady pánové z vlády rozhodli tu zodpovědnost víceméně přehodit na někoho dalšího, je naprosto bezprecedentní,“ komentuje.

Upatlaný kompromis

Vedoucí Mezinárodního politologického ústavu při Masarykově univerzitě Vít Hloušek hodnotí krok vlády v čele s Andrejem Babišem jako „upatlaný kompromis“, který otevírá mnoho otázek do budoucna a zřejmě ještě bude mít dohru ve chvíli, kdy přijde čas na sestavování nové vlády.

Hosty byli:
Veronika Šírová, redaktorka, Český rozhlas
Jan Kysela, ústavní právník, vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Karel Randák, bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace
Vít Hloušek, vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

„Nejsmutnější na celé té věci není politický boj o nominaci nějakého konkrétního kandidáta. Smutné je, že se jedná o ředitele BIS. Tyto služby prostě zajišťují bezpečnost státu a z hlediska předsedy vlády je to krok, který funkčnost Bezpečnostní informační služby oslabuje. A vůbec by neměl být předmětem politické debat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Martina Matějky.

Spustit audio

Související