Virolog Grubhoffer: Slovenská kauza Sputniku ukazuje proradnost Ruska, je to extrémně nedůvěryhodný partner

9. duben 2021

Nový ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger připouští možnost klinického testování ruské očkovací látky Sputnik V v Česku. Vakcinolog, virolog a ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer to ale jednoznačně odmítá. „Já to vůbec nechápu. Znamená to pro mě jediné – že je to politická záležitost, kdy je ministr pod tlakem vedení naší země. A že je žádoucí, abychom Rusku vytvořili politický vliv na našem území,“ říká ve Speciálu Plusu.

„Nedovedu si představit, že by to v našich podmínkách mohlo proběhnout dříve než za několik měsíců, spíš do konce roku nebo ještě déle. Je to velmi naivní představa. Navíc bychom si do plošného testování vakcín, jejichž miliony jsou objednané, zanesli komplikaci systému,“ dodává.

Čtěte také

Podle virologa Grubhoffera si Arenberger přestavuje, že se najdou v Česku dobrovolníci, kteří by se nechali očkovat Sputnikem. Tento předpoklad se pak bude „snažit napasovat na naši platnou legislativu.“

„Když zároveň ministr Arenberger říká, že chce dostát regulérnímu schválení Sputniku V, což nemůže být bez Evropské unie, tak v podstatě neví, co říká. Rozhodně to neřeší očkování u nás. Pokud by se mu nakrásně podařilo podlehnout proruskému vedení naší země a ohnout náš lékový zákon tak, že bychom přistoupili k nějaké naší studii, provedli bychom ji v podstatě pro Rusko, což je další nepochopitelná záležitost, tak to bude trvat měsíce. V našich podmínkách nejméně ten rok,“ odhaduje.

Slovensko vs. Sputnik 

Rusko nyní žádá Slovensko, aby vakcínu Sputnik V, kterou do země dovezl dnes už bývalý slovenský premiér Igor Matovič, vrátilo.

Hosté Speciálu:
Libor Grubhoffer,
profesor, virolog, expert na vakcíny, ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky
Grigorij Mesežnikov, politolog a prezident slovenského Institutu pro veřejné otázky
Matěj Skalický, redaktor Českého rozhlasu

Moskvě vadí, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv nenechal otestovat zásilku v síti certifikovaných laboratoří Evropské unie. Ústav opáčil, že ty kontrolují vakcíny registrované v Unii. Navíc Slováci dostali jinou šarži Sputniku než Evropská léková agentura a odborný časopis Lancet.

„To je naprosto skandální a jen to ilustruje proradnost, nespolehlivost, nevěrohodnost Ruska,“ zlobí se virolog Grubhoffer.

„Cokoliv Rusko podniká, a to se nepochybně dotýká i takových špičkových biotechnologií a jejich produktů, jako jsou vakcíny, je skutečně skandální. Myslím si, že je to v podstatě ilustrace toho, jak si Rusko počíná na mezinárodním poli. Nemá problém ani se zakázaným dopingem ve sportu. Je extrémně nedůvěryhodným partnerem,“ myslí si.

Naopak plán, aby se ruská vakcína vyráběla v Německu, vítá. 

Čtěte také

„To je docela legitimní věc a musím říct, že se mně líbí. Vakcína je výsledkem vědeckého výzkumu a vývoje, o tom není pochyb. Je to moderní vakcína založená na lidských adenovirech jako na těch poslíčcích, které nesou zprávu do vnímavých buněk očkovaného jedince. Tudíž je tady jen ta otázka věrohodnosti výrobního technologického procesu a jeho kontroly. Teď máme vlastně nepřímé důkazy, v jakém je to nepořádku a chaosu,“ zdůrazňuje Grubhoffer.

„Mně se líbí myšlenka, že by v nějakém velmi věrohodném prostředí, jako nepochybně Německo je, měla tato vakcína svůj výrobní závod,“ dodává ředitel Biologického centra a zdůrazňuje, že Evropská unie nyní nepotřebuje dodávky Sputniku V a sám by se přimlouval za posílení výrobních kapacit už schválených vakcín.

Už brzy Johnson & Johnson 

Vakcíny od firmy Johnson & Johnson dostane v dubnu skoro 800 praktických lékařů, bude na ně ale pořadník.

Čtěte také

První vakcíny začne distribuční společnost Avenier rozvážet 19. dubna. Půjde o více než 14 tisíc dávek. Dalších 24 tisíc dávek rozveze do ordinací o týden později.

Praktici teď vymýšlejí systém, jak rozprostřít vakcíny mezi co nejvíc lékařů. Nemělo by se tedy stávat, že lékař dostane jak vakcíny AstraZeneca i Johnson & Johnson. Očkovací látku od společnosti Johnson & Johnson je možné po tři měsíce skladovat v lednici. Očkuje se pouze jedna dávka a ochrana nastupuje zhruba po 14 dnech.

Ve Speciálu uslyšíte i další názory odborníků na vakcínu Sputnik V. Víc si poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.